Obilježena 26. godišnjica Prve brigade policije Stari Grad

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Izvor: vlada.ks.gov.ba

Kod spomenika poginulim pripadnicima Prve brigade policije Stari Grad danas je na Trgu Alije Izetbegovića, obilježena 26. godišnjica ove brigade. Ovim povodom, u ime Vlade Kantona Sarajevo cvijeće je položio ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo koji je prisutne podsjetio da je policija kao prva organizovana jedinica stala u odbranu države Bosne i Hercegovine.

„Hrabrost pripadnika policije i ove brigade neće nikada biti zaboravljena. Vi ste pokazali kako se brani država i niste dozvolili da agresor uđe u grad Sarajevo“, kazao je ministar Fišo okupljenim pripadnicima ove jedinice.

Kazao je da su 44 pripadnika Prve brigade policije Stari Grad ugradilo život u temelje naše države, a jedinica je imala 1230 pripadnika.

‘Njih dvadeset dobili su najveća ratna priznanja ‘Zlatna policijska značka’ i ‘Zlatni ljiljan’. To je pokazatelj njihove hrabrosti, jer po prvi put nije dozvoljeno da agresor uđe u Sarajevo’, rekao je ministar Fišo.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Jusuf Pušina istakao je da mu je izuzetna čast danas kao i prije 26 godina stajati na ovom trgu koji ima svu simboliku Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

“Ovdje smo se tada postrojili između brojnih obrazovnih i vjerskih objekata i institucija”, rekao je Pušina. Na dešavanja prije 26 godina podsjetio je i tadašnji načelnik Stanice policije u Starom Gradu Enes Bezdrob navodeći kako su se tada postrojili pripadnici ove brigade, koja je bila prva naoružana i organizovana, te spremna i obučena da brani i zaštiti sigurnost i ustavni poredak BiH.

Današnjem obilježavanju, kao i prethodnih godina prisustvovali su brojni pripadnici ove jedinice, a cvijeće su položili predstavnici boračkih udruženja, te predstavnici institucija vlasti raznih nivoa.

Učešće u navedenom obilježavanju je uzeo i Sindikat policije Kantona Sarajevo. 

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.