Saopštenje za javnost

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

U cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti, vezano za aktuelnu temu, koja se odnosi na prijedlog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine i aktivnosti policijskih sindikata, okupljenih kroz: Uniju samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine, Savez sindikata policije i uposlenika u MUP-ovima F BiH, Sindikat F MUP-a i Savez policijskih sindikata u organima Bosne i Hercegovine, želimo ovom prilikom iznijeti slijedeće:

1.Činjenica je da su pojedini policijski sindikati još u prvoj polovini 2016. godine, prateći rad Vlade Federacije BiH, kontinuirano preduzimali određene sindikalne aktivnosti, s ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja u pogledu ostvarivanja prava na penziju za članstvo koje isti predstavljaju. Takođe, po pomenutoj problematici koja je prepoznata od strane Skupštine Kantona Sarajevo, svi zastupnici su na sjednici navedene skupštine održanoj dana 07.02.2017.godine jednoglasno usvojili inicijativu koja se odnosila na prijedloga izmjena i dopuna važećeg Zakona o PIO/MIO, te je pomenuta inicijativa odbijena od strane premijera FBiH Fadila Novalića uz konstataciju da će se donositi novi zakon, ali nije uzeta u obzir prilikom utvrđivanja teksta prijedloga novog zakona, iako se radi o zvaničnom prijedlogu zakonodavnog tijela sarajevskog kantona.
S tim u vezi, održani su određeni radni i konsultativni sastanci, te se ovom prilikom osvrćemo samo na one koji su bili aktuleni u posljednjem periodu, a na istima su tokom prošlog mjeseca učestvovali predstavnici svih gore navedenih sindikata, kao i predstavnici Vlade F BiH i to: premijer Vlade, ministar unutrašnjih poslova F BiH, ministar rada i socijalne politike F BiH, direktor Zavoda PIO/MIO F BiH i drugi. Naravno, želimo naglasiti da smo za tri naša člana pismeno tražili probni obračun penzija po prijedlogu novog zakona sa usporedbom na važeći propis, te da isti, i pored urgencije, do dana pisanja ovog saopštenja nismo dobili.
Predstavnici sindikata su u svom prvobitnom prijedlogu predlagali da se koeficijent za obračun penzije policijskog službenika množi sa 1,3, kako bi se izbjeglo smanjenje penzija po novom u odnosu na stari Zakon u visini od 25-30%. Obzirom da navedeni prijedlog nije prihvaćen od strane Vlade, već je sindikatima ponuđeno da se penzija policijskih službenika obračunava po osnovu petogodišnjeg prosjeka, kako je to propisano i za pripadnike Oružanih snaga, ali i za pripadnike vojske i policije u zemljama regije. Napominjemo, da su svi policijski sindikati pristali na navedeni prijedlog Vlade, uz određeni uslov, a realizacijom navedenog prijedloga u konačnici bi bile umanjene buduće penzije policijskih službenika u odnosu na postojeći Zakon za nekih cca 10-15%.
U konsultacijama sa pravnim stručnjacima, sindikati su predložili svom članstvu da se prihvati prijedlog Vlade, tj. da se navedeno pitanje riješi kroz dopunu Zakona o policijskim službenicima F BiH, ali isključivo uz upućujuću normu u Zakonu o PIO/MIO, kako bi navedeno rješenje bilo pravno valjano i provodivo u praksi.
S tim u vezi, Vladi je pismeno dat prijedlog da se u Zakonu o PIO/MIO definiše pojam policijskog službenika, što je Vlada i učinila, ali je odbila da u istom Zakonu definiše upućujuću normu i usaglašeni prijedlog Zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima uputi Parlamentu na razmatranje i usvajanje.
Zbog svega navedenog, a nakon što je Parlament F BiH utvrdio nacrt Zakona o PIO/MIO, u više navrata sindikati su insistirali na nastavku socijalnog dijaloga sa gore navedenim predstavnicima Vlade, ali je isti od strane navedenih odbijen, osim ministra rada i socijalne politike koji je u dva navrata održao sastanke sa predstavnicima sindikata. Tako je izostao neophodni socijalni dijalog i iznalaženje konačnog i prihvatljivog rješenja za navedenu problematiku.

Zbog svega navedenog, uvažavajući interese članstva i izražavajući nepovjerenje spram predloženih rješenja od strane premijera i pojedinih članova Vlade, policijski sindikati su jednoglasno donijeli odluku o održavanju protesta ispred zgrade Vlade F BiH, dana 18.12.2017. godine, ali i ispred zgrade Parlamenta F BiH, dana 19.12.2017. godine.

2.Posebno želimo istaći, da je od strane pojedinih članova Vlade F BiH izneseno niz netačnih informacija u pogledu visine penzija policijskih službenika, te da je manipulišući podacima o visini penzija visokih policijskih oficira u javnosti stvorena kriva slika, a sve sa ciljem diskreditacije, kako sindikata, njihovih predstavnika, tako i policijske profesije u cjelini. U dva navrata, pojedini članovi Vlade F BiH su iskoristivši svoj položaj i prijateljsko poznaničke veze sa odgovorim licima Federalne novinske agencije u javnost plasirali informacije o visini plata, te penzija po „prijedlogu Vlade“, a koji još zvanično od te iste Vlade, nikada nije utvrđen, niti upućen u proceduru.
Također, ti isti članovi Vlade i njihovi eksponenti su otišli i korak dalje u cilju diskreditacije sindikata i njihovih predstavnika u cilju skretanja pažnje javnosti sa stvarnog problema, na način da su iznijeli i podatke o primanjima pojedinih sindikalnih predstavnika po osnovu rada u sindikatu, direktno utičući na sindikalni rad i djelovanje, a koje je, između ostalih, potpisanim sporazumima zagarantovano u ovoj zemlji na osnovu zakona i međunarodnih konvencija.
Napominjemo, da su sindikati nezavisne i dobrovoljne organizacije, koje imaju za cilj ostvarivanje interesa svojih članova, kako u borbi za stvaranje što povoljnijih uslova rada, tako i adekvatnih prava iz radnog odnosa. Zbog navedenog, svi predstavnici policijskih sindikata najoštrije osuđuju mješanje političkih i vladinih predstavnika u rad i djelovanje sindikata, kao i iznošenje pomenutih podataka u javnost, jer se radi o sredstvima koja su vlasništvo članova sindikata, na koja se uredno uplaćuju doprinosi, a koji nažalost, zbog istih onih koji ih prezentuju javnosti, ne ulaze u penzijski osnov, i to, ne samo u slučaju ovih sindikata, već i drugih organizacija, što će u narednom periodu biti predmetom određenih pravnih postupaka pred nadležnim sudovima.
Nadalje, pozivamo predstavnike Vlade, kao i one eksponente putem kojih objavljuju navedene podatke da javnosti prezentuju i svoja ukupna primanja, te objasne kako su, upravo zbog sebe, utvrdili u novom prijedlogu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, da maksimalni koeficijent za obračun penzije može biti pet, koji omogućava ostvarivanje i puno više penzije, nego što je sada maksimalna penzija, tj. omogućava se penzija od 2.800,00 KM, iako je sada maksimalna penzija 2.174,00 KM. Isto tako, prijedlogom navedenog Zakona, omogućava se i produženje radnog vijeka i poslije navršenih 40 godina staža osiguranja, kao i dodatni benefiti po navedenom osnovu, dok sve veći broj mladih ljudi napušta ovu zemlju u potrazi za poslom i egzistencijom. Produžiti radni vijek mogu samo oni koji imaju udobne i konforne poslove, nisu to ni policijski službenici, ali ni rudari, učitelji, nastavnici, profesori, ljekari i drugi.

3.Predstavnici policijskih sindikata zaključuju da će jedinstveno istrajati na iznalaženju adekvatnog i prihvatljivog rješenja za svoje članstvo, te da će u narednom periodu protiv odgovornih lica Federalne novinske agencije i pojedinaca, koji su zloupotrijebili određene lične podatke sindikalnih predstavnika i umiješali se u sindikalni rad, vršeći određene pritiske, i javnosti plasirali netačne i manipulativne podatke, putem nadležnih organa zatražiti identificiranje i odgovornost tih pojedinaca u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima.
O navedenom je telefonskim putem upoznat glavni i odgovorni urednik pomenute agencije Dejan Jazvić, koji je predstavnike sindikata uputio da se pismeno obrate agenciji u cilju utvrđivanja izvora spornih podataka, što će i učiniti, ali ćemo u tom cilju uputiti dopis i agenciji nadležnoj za komunikacije.

4.Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svim medijima koji objektivno i realno prenose informacije od strane predstavnika policijskih sindikata, ali i zastupnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti svih nivoa koju su prepoznali opravdanost našeg zahtjeva, kao i da pozovemo predstavnike političkih stranaka, čiji pojedinci utiču i miješaju se u sindikalni rad i djelovanje, da te iste pojedince pozovu na odgovornost u svojim političkim partijama, jer i njima nanose štetu i narušavaju ugled.

 

5.Predstavnici policijskih sindikata pozivaju zastupnike u oba doma Parlamenta F BiH, da ne dozvole sebi da budu izmanipulisani od strane premijera Vlade F BiH i pojedinih članova Vlade, koji su, dajući određene izjave da će 100% Zakon biti usvojen u predloženom obliku, preuzeli ulogu i zakonodavne vlasti, što, nažalost, najviše govori o njima samima, a posebno o nedostatku kvalitetnog socijalnog dijaloga. Nadalje, predlaganje Zakona o PIO/MIO već treći puta u parlamentarnu proceduru određene policijske agencije dovelo je do činjenice da su u kratkom vremenskom periodu ostali bez 10-20% ljudskih resursa, obzirom da su policijski službenici koristili povoljniji propis i ostvarili pravo na bolju penziju, upisujući i staž iz ratnog perioda, a koji Vlada, usput rečeno, novim zakonom ukida kao mogućnost za ostvarivanje prava na penziju.
Cilj sindikata i njegovog djelovanja po navedenoj problematici jeste samo urediti navedeno pitanje na pravno valjan i način kako je to uređeno u zemljama okruženja, ali i kroz kvalitetan socijalni dijalog, koji je izostao, te ukazati Vladi kako je svojim nepovoljnim prijedlozima zakonskog rješenja negativno uticala i na sam sigurnosni ambijent u Federaciji F BiH, u smislu nedostatka potrebnih ljudskih resursa u policijskim agencijama.

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.