Budimlić odbio pomoći zlatnom ljiljanu

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

NOVCA BILO ZA NAGRADE, ALI NE I LIJEČENJE
Budimlić odbio pomoći zlatnom ljiljanu
Pripadnik MUP-a obratio se za pomoć bivšem ministru za liječenje sina, ali je finansiranje Policijade bilo preče

image026

Foto: D. TORCHE

Nebojša Drobac, policijski službenik MUP-a Kantona Sarajevo, zaposlen u Odjeljenju za kontradiverzionu zaštitu (KDZ), zatražio je od bivšeg ministra Muhameda Budimlića u julu ove godine pomoć za liječenje sina oboljelog od epilepsije. Ministar mu je 18. jula odgovorio rješenjem da će mu izaći ususret za obezbjeđenje novčanih sredstava. Pare nikad nije dobio.

– U martu prošle godine mi je umrla žena i tada mi se sin razbolio. Nisam ni znao, ali su mi kolege rekle da imam pravo tražiti pomoć u visini dvije prosječne plate u FBiH. Tri mjeseca sam čekao da dobijem ljekarsko odobrenje na osnovu kojeg bi mi se sredstva isplatila, te mišljenje nadležne komisije, kazao nam je Drobac.

Drobac ne bi reagovao da u Oslobođenju nije ugledao rješenja koja je bivši ministar MUP-a KS-a 14. novembra potpisao, a kojima je želio osiromašiti kantonalnu kasu, nagrađujući po ko zna koji put sebi odane kadrove.

– Sve je to odobrio nakon mog zahtjeva. Da nije bilo dodjeljivanja novca nikome, ja se ne bih žalio, kazao nam je Drobac.

Podsjećamo, prvo od pet rješenja koje je Muhamed Budimlić potpisao 14. novembra odnosilo se na članove radne grupe zadužene za realizaciju turnira u okviru Dana policije, kojeg je bojkotovala većina pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Budimlić je predsjedavajuće komisija, među kojima je i ona formirana za učešće na Kid's festu, nagrađivao sa po 700, a osam članova svake komisije trebalo je dobiti po 400 maraka, da novi ministar Nermin Pećanac nije zatražio obustavu isplate po navedenim rješenjima.

         Drobac je inače bivši specijalac, dobitnik priznanja Zlatni ljiljan, te jedan od učesnika uspješne akcije spašavanja kidnapovanog dječaka Maka Varešanovića.

Kao takav nije se našao na spisku nagrađenih Budimlićevih Dana policije, kao ni većina policajaca koja su svojim zalaganjem tu nagradu zaslužila.

Budimlićev izgovor Nebojši bio je da na spisku moraju biti zastupljeni pripadnici MUP-a svih nacionalnosti?!

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.