Potpisan Kolektivni ugovor između Vlade KS i Sindikata policije KS: „Poboljšani uslovi djelovanja i rada najboljoj jedinici policije u FBiH“

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

izvor: vlada.ks.gov.ba

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković potpisao je danas s predsjednikom Upravnog odbora Sindikata policije KS-a Mirzom Hadžiabdićem Kolektivni ugovor između Vlade i Sindikata policije KS.

„Sa velikim zadovoljstvom potpisali smo naš drugi kolektivni ugovor sa policijom i učinili neke nove korake da poboljšamo uslove djelovanja i rada najboljoj jedinici policije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Višemilionska su povećanja svih finansiranja policije, ovim ugovorom su plaće povećane za procentualno dva posto, nabavili smo i 100 novih vozila za policiju, upošljavamo 120 novih ljudi,  te mislim da sve ovo rezultira boljom sigurnosnom situacijom nego što je to bilo nekada u Kantonu Sarajevu“, kazao je premijer Konaković, nakon potpisivanja ovog ugovora.

Istakao je kako su i ovi pregovori sa Sindikatom policije bili rutinski, jer su s druge strane imali ozbiljnog partnera koji zna kako ova Vlada na čijem je čelu potpisuje samo ono što je realno moguće, jer su potpisana samo povećanja koja se mogu isplatiti, stabilizirao Budžet, ali i pomjerili termin isplate plate sa 15. u mjesecu na 10.

„Konstatujem da ova Vlada ima sreću da u ovom socijalnom dijalogu imamo sve partnere i sve sindikate koji su svjesni stanja u društvu, pri čemu smo ipak napravili mnogo iskoraka kada je riječ i o njihovim primanjima“, dodao je premijer Konaković.

Naveo je i kako su koeficijenti za plaće policijskih službenika izjednačeni s onim ma federalnom nivou, kao i da smatra da je ovo najbolje moguće rješenje.

Naglasio je i zahvalnost Vlade KS policijskim službenicima koji su na najbolji način ispratili sve društvene aktivnosti koje su bile organizirane krajem prošle godine, pri čemu je posebno istakao uspješnu organizaciju javnog dočeka Nove godine bez ijednog i najmanjeg incidenta.

„Kada ima volje, želje i razumijevanja sve se može postići. Ovim kolektivnim ugovorom utvrđena su određena materijalna prava i svim policijskim službenicima u Kantonu Sarajevo, dok će pripadnici Specijalne jedinice imati povećanje za dodatnih 10 posto. Utvrđene su i druge odredbe u ugovoru kojim se poboljšavaju uslovi rada policijskih službenika, kao što je posebna naknada jednom godišnje u vrijednosti od 30 posto od prosječne federalne plaće pripadnicima Kriminalističke policije za kupovinu civilne odjeće, te dodjele stipendije za djecu pripadnika koji poginu izvršavajući dužnost, a što je bio prijedlog našeg resornog ministra“, precizirao je predsjednik Hadžiabdić.

Napomenuo je da je ovaj ugovor zaključen na dvije godine kao i da su na vrijeme uspjeli završiti sav posao, deset dana prije isteka starog ugovora.

„Sve to ustvari znači da su plaće policijskih službenika povećane za pet posto u ove dvije godine“, zaključio je Hadžiabdić.

I ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić je izrazio svoje veliko zadovoljstvo što je dio aktuelne Vlade KS koja se zalaže za socijalni dijalog.

„Veoma me raduje što na tom fonu nastavljamo i dalje raditi svoj posao. Ovo je prvi put u historiji da MUP i Vlada KS potpisuju kolektivne ugovore“, ocijenio je ministar MUP-a Vedran Mulabdić.

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.