Sindikat zahtijeva bolji status državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo

izvor: faktor.ba

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao je danas još jedan sastanak sa predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, Sindikata policije KS i Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika, povodom usaglašavanja teksta Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u Kantonu Sarajevo.

– Urađena je analiza realiziranog sa prethodnih sastanaka te konstatirano da Ministarstvo finansija KS još uvijek nije osiguralo fiskalnu procjenu efekata ovog zakona. Također je prečišćen tekst zakona u odnosu na onaj s prethodnog sastanka, a izdvojena su pitanja i članovi o kojima još uvijek ne postoji suglasnost. Razmotrene su i druge okolnosti do konačnog donošenja usaglašenog Zakona te je razgovarano o drugim pitanjima koja su u vezi sa položajem i statusom državnih službenika i namještenika i nositelja izvršnih i zakonodavnih funkcija u Kantonu Sarajevo. Iznesene su i nove ideje u vezi sa ovim pitanjima, o čemu će se rasprava nastaviti u narednom periodu – izjavio je nakon sastanka ministar Nenadić, naglasivši da je izgubljeno mnogo vremena u traženju usaglašenih rješenja, a što je mišljenje svih prisutnih.

Najavljen je sastanak radne grupe za ova pitanja, koju čine predstavnici Vlade i sindikata, sa premijerom i ministrom finansija KS, u cilju konkretizacije teksta navedenog zakona.

Ukazano je na nepovoljan i diskriminirajući položaj uposlenika koje zastupaju ovi sindikati u odnosu na druge uposlene u javnom sektoru te ponovljen zahtjev da se to ispravi.

– U cilju što skorije pripreme usaglašenog nacrta ovog zakona, predstavnici sindikata traže od ministra pravde i uprave izjašnjenje o tome da li su ovim zakonom moguće korekcije koeficijenata po platnim razredima za državne službenike i namještenike, imajući u vidu Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH. S obzirom da kolege iz Sindikata kantonalnih državnih službenika pominju najnižu stanicu, Opći kolektivni ugovor, Zakon o radu, tražimo da resorno ministarstvo do narednog sastanka da mišljenje po tom pitanju u skladu sa propisima kojima su regulisana prava državnih službenika i namještenika. Osim toga, molimo ministra finansija i Vladu KS za informacije da li se planira povećanje osnovice plaća državnih službenika i namještenika u budžetu za 2018. godinu, s obzirom da se osnovica za njih primjenjuje i na uposlenike u obrazovanju, kao i u javnim ustanovama kulture, socijale itd. Ukoliko se planira, molimo za informacije koliko će sredstava biti planirano a s obzirom na to da su sredstva za povećanje plaća zaposlenih u zdravstvu već planirana kao i da se planiraju sredstva za poboljšanje statusa uposlenih u obrazovanju, kako bismo na osnovu te informacije iznašli najbolja zakonska rješenja za poboljšanje ugroženog statusa državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo – istakla je predsjednica Sindikalne organizacije kantonalnih organa državne službe KS Višnja Ljubijankić.

Predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Elvis Zornić kazao je kako je potrebno donijeti kvalitetan tekst zakona koji će urediti plaće i naknade samo državnih službenika i namještenika. Predložio je da se sagleda mogućnost donošenja zasebnog zakona koji bi tretirao ova pitanja nosilaca funkcija zakonodavne i izvršne vlasti.

– Naš primarni cilj je ostvariti bolji status svih članova ovog sindikata, jer trenutno smo najlošije plaćena administracija u Kantonu Sarajevo – istakao je Zornić.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić kazao je da ovaj sindikat uvažava izneseno i zahtijeva da se u što kraćem vremenskom periodu definiše način poboljšanja statusa državnih službenika i namještenika u narednoj budžetskoj godini.