Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo, dopis

n/r ministra
MINISTARSTVO ZDRAVSTVA KANTONA SARAJEVO
n/r ministrice

VEZA: Naš akt broj: SPKS-280/16 od 24.06.2016. godine, i akt broj: SPKS-280/16 od 24.06.2016. godine

Poštovani,

Želimo Vam skrenuti pažnju po treći put da Sindikat policije Kantona Sarajevo daje punu podršku u radu J.U. Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo, kao i da planiranu reformu zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, pratimo sa posebnom pažnjim, obzirom da se direktno tiče našeg članstva, koji primarnu zdravstvenu zaštitu ostvaruju u Zavodu za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a, a koji se u pomenutoj reformi, planira „ukinuti“, što se moglo zaključiti iz pojedinih medijskih istupa.

Na web stranici Skupštine Kantona Sarajevo postavljen je Nacrt odluke o provedbi javne rasprave, a u svrhu usvajanja Plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevu.

U vezi navedenog u obavezi smo da Vas obavjestimo i upozorimo da bi zatvaranje MUP-ove ambulante (J.U. Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo) bilo destabilizirajuće za naš rad, a iz slijedećih razloga:

Naši uposlenici, kao što znate, nose oružje i obavljaju radne zadatke koji podrazumijevaju svakodnevno izlaganje izrazito stresnim i visokorizičnim situacijama, stoga nam je neophodno da na jednom mjestu imamo evidenciju psihofizičkog stanja naših uposlenika, te da provjeru njihovih sposobnosti imamo na dnevnoj bazi.

Ta jedinstvena baza podataka podrazumijeva praćenja zdravstvenog stanja od prijema i selekcije svakog uposlenika, praćenje bolovanja, odsutnosti sa posla, smrtnosti, praćenje njihovog stanja do odlaska u penziju/mirovinu, te na kraju vođenje posebne zdravstvene statistike i evidencije.

J.U. Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo pruža i specifičnu zdravstvenu zaštitu od prijema policijskog službenika te obavljanja preventivnih pregleda u cilju sprječavanja i otkrivanja profesionalnih bolesti i sprječavanja povreda na radu, te provođenje mjera za zaštitu zdravlja uposlenika koji su na radnom mjestu izloženi posebnim opasnostima po zdravlje. Provođenje ovih mjera je ujedno i obavljanje usluga u okviru obezbjeđenja specifične zdravstvene zaštite koja je definisana i utvrđena kao potreba odredbama članova 36. i 37. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBIH, te na način definisan članom 35. istog Zakona.

Takođe, ovim putem naglašavamo obaveze primjene odredbi Zakona o zaštiti tajnih podatakla (“Službeniglasnik BiH” br. 54/05), kojim se definiše čuvanje i zaštita od neovlaštenog otkrivanja, uništavanja i zloupotrebe tajnih podataka, što uveliko treba uzeti u obzir kada se govori o ovoj specifičnoj kategoriji osiguranika, te neophodnost i obaveza postojanja baze tih podataka na jednom mjestu, te da se onemogući zloupotreba informacija, kao i eventualno lažno prezentiranje istih.

Javne zdravstvene ustanove ovakog tipa već odavno postoje i funkcioniraju u zemljama u okruženju (R Hrvatska i R Srbija) i zemljama članicama EU, što ukazuje na neophodnost postojanja ovakve ustanove i u našoj državi.

Na osnovu gore navedenog protivimo se reorganizaciji ove Ustanove po predloženom Planu restruktuiranja zdravstvenih ustanova i promjeni njene djelatnosti.

Tražimo od Vas, da nas obavjestite o danu održavanja Javne rasprave kako bi predstavnici sindikata i Zavoda prisustvovali istoj.

Naime, tražimo od nadležnih da još jednom razmotre sve profesionalne i tehničke mogućnosti da Zavod ostane sa nadležnostima u kapacitetu kako je i do sada radio, gdje su naši zaposlenici ostvarivali najadekvatniju zdravstvenu zaštitu.

Moramo napomenuti da strahujemo da će policijski službenici kao i drugi uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo pomenutom reformom izgubiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu, jer ni jedna zdravstvena ustanova neće na takav profesionalan način štititi zdravlje uposlenika, a pogotovo policijskih službenika, kako u preventivnom, tako i u postupku liječenja profesionalnih oboljenja, pogotovo imajući u vidu da navedeni zavod egzistira od 1953. godine.

Pozivamo Vas da reformom osigurate Zavodu status kakav je i do sada imao i da ostane u punom kapacitetu ostvarivanja zdravstvene zaštite uposlenikka MUP-a Kantona Sarajevo, kao što je slučaj i sa mnogim evropskim zemljama u kojima egzistiraju ovakve ili slične ustanove namijenjene prevashodno zdravstvenoj zaštiti policijskih službenika zbog niza specifičnosti njihove profesije.

Napominjemo još jednom da Sindikat policije Kantona Sarajevo daje puno podršku i zahtjeva opstanak Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo, te poziva Vladu Kantona Sarajevo i nadležna ministarstva da status pomenutog zavoda adekvatno riješe na način koji će omogućiti njegovo postojanje i unapređenje rada u budućem periodu.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK UO SPKS