Radno vrijeme policijskih službenika, prijedlog

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Broj: SPKS-464/16

MUP KANTONA SARAJEVO
UPRAVA POLICIJE
policijskom komesaru

Želim Vas upoznati sa činjenicom da se Upravnom odboru Sindikata policije Kantona Sarajevo obratio veći broj članova sindikata – policijskih službenika koji su izrazili svoje nezadovoljstvo organizacijom radnog vremena po principu rada 8/24.

Analizirajući navedenu temu, na sjednici održanoj dana 12.10.2016. godine, upravni odbor je zaključio da je takvom organizacijom radnog vremena došlo do:

  • uvećanja stvarnih troškova prevoza na posao i sa posla, a naknade za tu svrhu su ostale na ionako nedovoljnom nivou,
  • moguće je da isto utiče i na korištenje bolovanja,
  • demotivirajuće se djelovalo na policijske službenike u pogledu izvršavanja poslova i zadataka,
  • ostavljeno je manje vremena za organizovanje privatno-porodičnog života policijskih službenika,
  • policijski službenik nema punih 24 sata odmora, koji je propisan kao obavezni zakonski sedmični odmor, (npr. ako radi od 06,00 do 14,30 sati, narednog dana dolazi na posao  od 14,00 što nisu puna 24 sata)
  • uvećan je broj otprema smjene u odnosu na ranije radno vrijeme, što je, po našem mišljenju, negativno, jer se dodatno troši vrijeme na tu još jednu otpremu i dopremu smjene,
  • pojedine službe su zadržale ranije utvrđenu organizaciju radnog vremena, a radom po sistemu 8/24 najviše trpe policijski službenici na terenu, koji su neposredni izvršioci policijskih poslova i zadataka, te sindikat smatra da je istima neophodno omogućiti adekvatnije uslove za izvršavanje tih poslova kroz promjenu sistema radnog vremena.

S tim u vezi, Upravni odbor sindikata predlaže da se za sve službe gdje postoji organizovan rad u smjenama-turnusima, isti organizuje po sistemu rada 12/24, 12/48.

Smatramo da će takvom organizacijom rada policijski službenici biti dodatno motivirani u svakodnevnom izvršavanju poslova i zadataka, te će se smanjiti uvećanje troškova prevoza kojem su isti trenutno izloženi.

            S poštovanjem,

Predsjednik UO SPKS
Mirza Hadžiabdić

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.