Kadeti položili zakletvu: Kanton Sarajevo bogatiji za 195 policijskih službenika

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

izvor: MUP KS

U sarajevskom Centru Skenderija danas je održana svečana Ceremonija polaganja zakletve XLI generacije kadeta koji su uspješno okončali obuku za čin “Policajac” na Policijskoj akademiji FMUP-a.

Najbolji kadet XLI klase, među njih 316 iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, bio je Vedad Gljiva – kadet Uprave policije MUP-a KS.

U ime svoje generacije, želim da istaknem da danas sretno i ponosno stojimo u ovom stroju. Opredijelili smo da se postanemo policijski službenici, u želji da služimo svojoj zajednici, svim građanima Kantona Sarajevo i naše države Bosne i Hercegovine. Dat ćemo sve od sebe da budemo dostojni uniforme policijskog službenika, da svoj posao obavljamo predano, savjesno i profesionalno“, rekao je kadet Gljiva u svom obraćanju.

Šesnaest žena i 176 muškaraca, sutra stupaju na rad u svim organizacionim jedinicama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Dobrodošlicu im je poželio zamjenik policijskog komesara, glavni inspektor Fatmir Hajdarević.

Od vas očekujem da služite na čast svojoj porodici, svom komšiluku i čitavoj zajednici kojoj se danas stavljate na raspolaganje – da joj služite i da je štitite. Posao radite tako da uvijek čista obraza možete salutirati ovoj zastavi – zastavi domovine Bosne i Hercegovine. Posao radite tako da budete onaj policajac kojeg ste zamišljali kad ste se odlučili za ovaj poziv. Od danas imate stotine braće i sestara po uniformi. Čuvajte sebe i jedni druge. Čuvajte obraz, ponos i čast uniforme. Čuvajte naš glavni grad i sve njegove građane – bez izuzetka“, rekao je između ostalog Hajdarević.

Ističući značaj jačanja kadrovskih kapaciteta, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica rekao je da je današnji dan iznimno važan za sve građane Kantona Sarajevo.

Policijski posao je stresan i zahtjevan, težak i kompleksan. Svaka nova generacija se suočava s novim i složenijim izazovima, zahtjevima i prijetnjama – kako u politici prevencije, tako i u represivnim mjerama. I svi ti zadaci su jednako važni. Mi štitimo i služimo – to je naša misija. Za naš rad odgovoramo javnosti, nemojte to nikada izgubiti iz vida. Od danas MUP s punim povjerenjem odgovornost za sigurnost građana predaje i u vaše ruke. Na vama je da budete dostojni tog povjerenja i da s punim dignitetom i integritetom nosite policijsku uniformu“, rekao je ministar Katica, ističući čvrsto opredjeljenje Vlade KS i Ministarstva za nastavkom jačanja kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta MUP-a KS.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, pozdravljajući kadete, posebno je istaknuo činjenicu da su upravo oni prva generacija novouspostavljenog koncepta konkursne procedure – koncepta potpune transparentnosti i objektivnosti.

Kad se prvo dugme na košulji zakopča kako treba, bez mita i korupcije, za očekivati je i da ‘kragna na košulji policijskog sistema’ bude onakva kako dolikuje časnom policijskom poslu. Vi niste nikome dužni za prijem u Upravu policije. Bili ste najbolji među 1.600 kandidata. Sada, vaša jedina dužnost je da svoj posao obavljate časno, odgovorno i hrabro u skladu sa zakonom i da štitite građane i njihovu imovinu od bilo kakvih napada i bilo koje vrste kriminala i korupcije. I na kraju, apelujem na vas da sutra ni rođaku, ni prijatelju, ni radnom kolegi, niti političaru ne dopustite da vam košulju kopča kako ne treba. Vi ste naš ponos“, zaključio je predsjedavajući Okerić.

Današnja ceremonija započela je obilježavanjem Dana bijelih traka i prigodnim odavanjem počasti za 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

« of 2 »
Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.