Odluka o organiziranju i održavanju mirnog protestnog skupa

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Broj: SPKS-298-2/22

Na osnovu odredbi člana 23. tač. d) i k), a u vezi sa članom 44. Statuta Udruženja Sindikat policije Kantona Sarajevo, broj: 213/07 od 18.06.2007. godine, broj: SPKS-262/19 od 30.05.2019. godine i broj: SPKS-653/19 od 26.12.2019. godine, na 1.HITNOJ telefonskoj sjednici održanoj dana 07.12.2022. godine, Upravni odbor Udruženja Sindikat policije Kantona Sarajevo, d o n o s i

O D L U K U o organiziranju i održavanju mirnog protestnog skupa

Član 1.

Ovom Odlukom utvrđuju se: mjesto, dan i vrijeme održavanja mirnog protestnog skupa, razlozi održavanja mirnog protestnog skupa, zahtjevi radnika, prava i obaveze organizatora i suorganizatora mirnog protestnog skupa.

Član 2.

Mirni protestni skup će se održati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, u Ulici Reisa Džemaludina Čauševića u Sarajevu, dana 14.12.2022. godine (srijeda), u vremenskom periodu od 10,00 do 11,00 sati.

Član 3.

Protestni skup se organizira i održava s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva odnosom Vlade Kantona Sarajevo po pitanjima poštivanja Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, povećanja plata radnicima u 2023. godini i isplate jednokratne novčane pomoći radnicima u 2022. godini.

Član 4.

Na protestnom skupu će radnici koje zastupa Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo zajedno sa radnicima koje zastupa ostalih sedam sindikata, članica Koordinacije sindikata, koji zastupaju preko 25.000 radnika koji plaću primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacija Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo) zahtjevati da se radnicima vrati dostojanstvo
kroz: uvažavanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, povećanja plata radnicima u 2023. godini i isplate jednokratne novčane pomoći radnicima u 2022. godini.


Član 5.

Odgovorno lice za organizaciju i održavanje mirnog protestnog skupa ispred Sindikata policije Kantona Sarajevo je
Predsjednik Upravnog odbora Sadik Ećo.

Član 6.

Predsjednik Upravnog odbora je obavezan da sačini spisak redara za osiguranje protestnog skupa, u saradnji sa predsjednicima ostalih sedam sindikata, članica Koordinacije sindikata, koji učestvuju u organizaciji i održavanju protestnog skupa, koordinira sve aktivnosti kako bi se protestni skup organizirao i održao u skladu sa zakonom, pripremi transparente sa adekvatnim natpisima koji ne smiju sadržavati uvredljive tekstove, odredi lica koja će nositi transparente i poduzme druge aktivnosti kako bi ova Odluka bila kvalitetno realizirana.

Član 7.

Daje se ovlaštenje Predsjedniku Upravnog odbora da donese i druge odluke o onome što eventualno nije definisano ovom Odlukom, uključujući i odluku o eventualnoj promjeni mjesta, dana i vremena održavanja mirnog protestnog skupa, u slučaju da nadležni organ zabrani održavanje mirnog protestnog skupa na način kako je to definisano ovom Odlukom ili ukoliko budu postojale objektivne okolnosti koje onemogućavaju potpunu realizaciju ove
Odluke, a sve kako bi ista kvalitetno bila realizirana.


Član 8.

Pozivamo SSS BiH i Uniju sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine i njene članice da daju javnu podršku navedenom mirnom protestnom skupu.

Član 9.

Zadužuju se članovi Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo i sindikalni povjerenici da, u skladu sa odredbama zakona i Statuta Udruženja Sindikat policije Kantona Sarajevo, preduzmu sve neophodne aktivnosti na adekvatnom i kvalitetnom provođenju ove Odluke.

Član 10.

Ova Odluka stupa na snagu danom njenog donošenja, a prestaje da važi dana 31.12.2022. godine.

PREDSJEDNIK UPRAVNOG ODBORA

Ećo Sadik

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.