Govor predsjednika UO SPKS

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Poštovane porodice naših Adisa i Davora, srdačno vas pozdravljam i hvala vam što ste danas sa nama.

Takođe pozdravljam poštovanog ministra gospodina Katicu i policijskog komesara, gospodina Selimovića, a koji nije danas sa nama zbog službenih obaveza, kojima se zahvaljujem na svesrdnoj podršci u organiziranju ovog Memorijalnog turnira, te ministra Unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Herecegovine, gospodina Čampara Aljošu.

Pozdravljam predstavnike zakondavne i izvršne vlasti, predstavnike Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, predstavnike lokalne vlasti, predstavnike sindikata policijskih agencija, učesnike Memorijalnog turnira, sve vas cijenjene kolegice i kolege, građane, goste i predstavnike medija!

Ovoliki broj učesnika i prisutnih na Memorijalnom turniru svjedoči da naša braća Adis i Davor nikada neće biti zaboravljeni, jer ćemo čuvati uspomenu na njih, kako na ovaj način, tako i na druge načine, a naročito stalnom brigom i pružanjem pomoći njihovim porodicama.

Danas se navrašava četiri godine od svirepog ubistva našeg Adisa i Davora. Ubijeni samo iz razloga što su časno i pošteno nosili ovu policijsku uniformu, profesenilano obavljali policijski posao, što su štitili živote građana i njihovu imovinu. Slobodno mogu reći, što su voljeli ovu državu, što su bili i ostali najsjajnije ogledalo ove države.

Zbog toga, svaki napad na poliicjskog službenika mora se tretirati kao napad na državu.

Svaki od nas policajaca zakleo se da će životom štititi građane i državu.

Adis i Davor su beskompromisno položili svoje živote.

Zahvaljujići upornom i profesionalnom radu policijskog komesra gospodina Nusreta Selimovića, istražitelja Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a KS, u saradnji sa drugim policijskim agencijama, Obavještajno-sigurnosnom agencijom i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršioci ovog svirepog ubistva se nalaze tamo gdje i trebaju da budu iza rešetaka.

Obećanje dato, prije svega porodicama nastradalih je ispunjeno.

Apeliramo na nosioce nadležnih pravosudnih institucija da se počinioci ovih svirepih ubistava u skaldu sa zakonom najoštrije sankcionišu.

S obzirom da predhodne dvije godine nismo bili umogućnosti organizovati memorijalni turni zbog pandemije koja nas je zadeseila, ove godine stekli su se uslovi da ponovo organizujemo turnir, a nadam se i svake naredne.

Danas igramo u čast Adisa i Davora i nije bitno ko će pobijediti.

Sjećanje na ove istinske heroje današnjice zauvjek će ostati urezana u našim srcima, ali i upisna u historiju Bosne i Hercegovine.

Hvala svima prisutnim i naravno našim sponzorima koji su podržali ovaj Memorijalni turnir.

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.