Saopštenje za javnost

Broj: SPKS-208/21
Na osnovu člana 49. Statuta Sindikata policije Kantona Sarajevo, a povodom povećanog broja zaraženih koronavirusom (COVID-19) na području Kantona Sarajevo, a i Federacije Bosne i Hercegovine, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo, daje sljedeće:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

S obzirom da je u posljednje vrijeme na području Kantona Sarajevo povećan broj zaraženih koronavirusom (COVID 19) kako naših sugrađana tako i policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u Uparvi policije i Ministarstvu Unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, trenutno više od 100 naših uposlenika je odsutno sa posla koji su pozitivni na koronavirus (COVID 19) ili su bili u kontaktu sa pozitivnim osobama.

Nažalost od posljedica koronavirusa (COVID-19) preminula su pet policijskih službenika i jedan namještenik, porodicama naših preminulih upućujemo iskreno saučešće.

Policijski službenici, pored redovnih poslova i zadataka, svakodnevno obavljaju i obilaske preko 1500 lica u izolaciji, te se pored pandemijske krize kojoj su svakodnevno izloženi, bore i sa migrantskom krizom na području našeg kantona, također svakodnevno pružaju pomoć inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a sve u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Isto tako naši uposlenici državni službenici i namještenici svakodnevno obavljaju svoje poslove i pružaju sve potrebne usluge građanima iz nadležnosti ministarstva i ako nedostaje oko 90 uposlenika, ovm prilikom pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da hito odbri prijeme uposlenika, a posebno šalterskih radnika za rad sa strankam.

Napominjemo i da policija Kantona Sarajevo radi u uslovima nedostatka značajnog broja policijskih službenika usljed nepopunjenih radnih mjesta prema važećem Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, te kad tom broju dodamo i svakodnevno odsustvo određenog broja policijskih službenika koji su oboljeli od COVID-19, dolazimo do broja od oko 450 nedostajućih policajca na dnevnom nivou.

Iz navedenih razloga u više navrata tokom proteklih godinu dana postojeći broj policijskih službenika je morao biti dodatno i prekovremeno angažovan, a posljednju naredbu o uvođenju prekovremenog rada policijski komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo je donio za tekući mjesec mart ove godine, sve s ciljem maksimalnog angažovanja na vršenju poslova i zadataka iz nadležnosti policije.

Molimo građane da se pridržavaju uputa nadležnih organa, te ih pozivamo na maksimalnu saradnju, jer na taj način čuvaju svoje, ali i zdravlje i živote sugrađana, te pomažu policiji u postizanju optimalnih rezultata prilikom obavljanja niza poslova i zadataka koji su pred istu postavljeni.

Posebno apelujemo na one koji su u samoizolaciji da se strogo pridržavaju pravila i poštuju izrečene mjere, a građane koji se kreću u javnom prostoru da koriste zaštitne maske i drže potrebnu distancu, te izbjegavaju okupljanja u broju iznad dozvoljenog, jer samo na taj način moguće je ublažiti teške posljedice po zdravlje svih građana.

Ovom prilikom apelujemo na nadleže organe da pored zdravstvenih radnika prioritet u vakcionisanju protiv COVID-19 budu uposlenici Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Predsjednik UO SPKS
Sadik Ećo

Ovaj unos je objavljen u COVID-19, Događaji. Zabilježite trajni link.