Saopštenje za javnost

Broj: SPKS-508/20

U emisiji “Slučajevi X” TV Hayat emitujete, između ostalog, i priloge koji se odnose na policiju Kantona Sarajevo, a čiji pripadnici su u velikoj većini članovi Sindikata policije Kantona Sarajevo. Imajući u vidu da se Upravnom odboru obratio određen broj članova našeg sindikata iskazujući negodovanje zbog posljednjih tendencioznih, netačnih i zlonamjernih priloga emitovanih s ciljem pokušaja diskreditacije rada i djelovanja policije Kantona Sarajevo na čelu sa policijskim komesarom, ovom prilikom Upravni odbor Sindikata policije Kantona Sarajevo izražava protest protiv takve vrste priloga i pokušaja stvaranja loše percepcije javnosti, kako spram rada policijskog komesara, tako i policije u ovom kantonu.
Nadalje, poznato nam je da je bilo više zahtjeva za odobravanje snimanja priloga za navedenu emisiju kroz neposredan rad sa policijskim službenicima na terenu, te da je, zbog aktuelne pandemije koronavirusa, ali i drugih objektivnih okolnosti, policijski komesar donio odluku da odbije takve zahtjeve, što u potpunosti podržavamo, jer ne želimo da se naše članstvo, kroz svoj rad i djelovanje, dodatno izlaže rizicima koji nisu neophodni u ovo vrijeme.

S tim u vezi, tražimo da priloge koji su u vezi sa policijom Kantona Sarajevo, samim tim i našim članstvom, a koje emitujete u pomenutoj emisiji, pripremate i realizujete na profesionalan i odgovoran način, bez očiglednih zlonamjernih i malicioznih pokušaja diskreditacije i ponižavanja policijskih službenika, njihovog rada i djelovanja, uključujući i policijskog komesara Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, te da ovu našu pismenu reakciju objavite u prvoj narednoj emisiji navedenog naziva.

Upravni odbor
Sindikata policije Kantona Sarajevo