Ministar Jusko pohvalio rad policijskih službenika

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo govorio o dva događaja u kojima su intervenisali policijski službenici jučer, a čiji su akteri bile osobe zaražene koronavirusom.

“Policijski službenici su jučer imali akciju zbog lica koje je izvršilo krivično djelo iznude, i u momentu dok su ga lišavali slobode rekao je da je zaražen. Nakon izvršenih provjera ispostavilo se da je osoba prekršila mjeru samoizolacije ali je bila i pozitivna na koronavirus. Ovo je lice trenutno pod nadzorom MUP-a”, naglasio je ministar Jusko.

Nakon tri i po sata, desio se drugi slučaj gdje se radilo o pacijentu, uposleniku Evropske unije, koji je samovoljno napustio izolatorij na Podhrastovima. Za manje od sat vremena ta osoba je locirana u gusto naseljenom dijelu grada i onemogućeno joj je kretanje do dolaska Hitne pomoći. Tokom vožnje, on je iskoristio zaustavljanje vozila Hitne pomoći, te je istrčao iz vozila.

“Kolege iz MUP-a koji su bili u pratnji, a koji su nosili zaštitnu opremu, vizire, maske i rukavice su izveli akciju njegovog hapšenja”, naveo je ministar ističući kako su pokazali iznimnu profesionalnost samo s ciljem da spriječe dalje kretanje zaraženog i mogući kontakt s drugim građanima.

Ministar Jusko je ovom prilikom čestitao policijskim službenicima na uspješno izvedenoj akciji tokom koje su rizikovali i svoje zdravlje. Zahvalio je i uposlenicima EU, koji su bili u kontaktu s MUP-om tokom hapšenja i transporta njihovog uposlenika. Izrazio je žaljenje jer se desio ovaj događaj, ali je naglasio da bez obzira na to gdje osoba radi i na kojoj je funkciji, ukoliko je zaražena, prema njoj će se postupiti na isti način.

Naveo je i podatak da je jedan pripadnik MUP- a KS pozitivan na koronavirus, dok je njih osam u samoizolaciji.

Kazao je da je od Kriznog štaba zatražen brži tretman kada je u pitanju testiranje pripadnika MUP-a, s obzirom na prirodu njihovog posla i neophodnost njihovog stalnog angažmana.

Zavod zdravstvenog osiguranja je dao pomoć pri izradi aplikacije koja će policajcima na terenu pomoći pri utvrđivanju da li je neko lice dobilo rješenje o samoizolaciji.

Ministar je još jednom pozvao sve građane na kolektivnu disciplinu u poštivanju propisanih mjera i preporuka, posebno jer dolazi lijepo vrijeme i vikend kada su izletišta posjećenija.

Ovaj unos je objavljen u COVID-19, Događaji. Zabilježite trajni link.