Sastanak predstavnika Sindikata policije KS sa ministricom zdravstva Kantona Sarajevo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Na zahtjev Sindikata policije Kantona Sarajevo, a uz pomoć emisije “Zabranjeni forum”, realizovan je uspješan sastanak ministrice Ministarstva zdravstva KS i predstavnika Sindikata.

izvor: vlada.ks.gov.ba

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Zilha Ademaj razgovarala je danas s predstavnicima Sindikata policije KS o najavljenoj reformi zdravstva, konkretno o reorganizaciji zdravstvenih ustanova koje djeluju na području KS.

Predstavnici ovog sindikata su na sastanku iznijeli zahtjev da njihovi članovi i zaposlenici Ministarstva unutrašnjih poslova KS (MUP KS) nastave ostvarivati usluge zdravstvene zaštite u ambulanti Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS.

Ovom prilikom, konstatovano je da oni nisu na pravi način razumjeli dokument najavljene reorganizacije, jer su bili u ubjeđenju da će se njihova ambulanta izmjestiti iz svojih prostora i preseliti u neke druge zdravstvene ustanove.

Ministrica Ademaj ih je detaljno upoznala i dodatno im pojasnila pomenuti dokument koji ne podrazumijeva niti iseljenje ambulante iz trenutnog objekta, kao ni prenošenje njihovih zdravstvenih kartona, nego samo to da će se timovi koji pružaju usluge primarne zdravstvene zaštite organizaciono pripojiti JU Dom zdravlja KS, a specijalističko-konsultativna služba ove ambulante JU Opća bolnica „Abdulah Nakaš“.

„Usluge iz oblasti primarne zdravstvene zaštite ova ambulanta će ubuduće davati samo onim populacijama zbog kojih je i organizirana, a to su policija, vatrogasci, zatvorenici i pritvorenici Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu, ali ne i ostale vrste usluga kako je to do sada bilo. Ostali korisnici kojima su vrlo često izdavana razna ljekarska uvjerenja više neće moći ostvarivati te usluge, već u Zavodu za medicinu rada KS ili drugim ustanovama koje su za to nadležne“, obrazložila je ministrica Ademaj.

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.