Aktivnosti povodom nestatutarnog djelovanja

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Broj:SPKS-511/13

Datum:09.12.2013. godine

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine
–          n/r predsjednika –

Unija samostalnih sindikata policije Federacije BiH
–          n/r predsjednika –

Kantonalni odbor SSS BiH za područje Kantona Sarajevo
–          n/r predsjednika –

PREDMET: Aktivnosti povodom nestatutarnog djelovanja, t r a ž e   s e,-

 Poštovani,

 Članovi Sindikata policije Kantona Sarajevo su putem medija primili vijest da je predsjednik granskog sindikata te potpredsjednik SSS BiH g-din Krušćica Salih sa predstavnicima Vlade Federacije BiH potpisao Kolektivni ugovor o izmjenama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Bosni i Hercegovini, a kojim izmjenama člana 31. odnosno člana 32., je došlo do umanjenja zagarantovanih prava iz radnog odnosa službenika u pogledu naknade za ishranu tokom rada tj. toplog obroka i naknade plaće za korištenje godišnjeg odmora te regresa, shodno čemu isti članovi zahtjevaju neodložnu reakciju Sindikata policije Kantona Sarajevo ali i ostalih relevantnih sindikalnih struktura.

 Naime, kao što Vam je poznato, naprijed navedena prava iz radnog odnosa temeljem odredaba člana 1. a u vezi sa članom 71. Kolektivnog ugovora su u većini Kantona crpili između ostalih i policijski službenici, te samim tim bilo kakvo potpisivanje izmjena istog, a naročito ukoliko su izmjene na nesumnjivu štetu radnika, bez saglasnosti/punomoći svih onih na koje se isti primjenjuje nije bilo moguće.

Iako smo o predmetnoj činjenici u više navrata pismenim i usmenim putem upozoravali potpredsjednika ali i predsjednika SSS BiH, isti se u potpunosti oglušio o predmetna upozorenja te prekršivši relevantne zakonske ali i statutarne norme, istovremeno zloupotrijebivši svoje ovlasti ali i djelujući u interesu poslodavaca a suprotno interesima radnika, je pristupio aktu potpisivanja izmjena, čime je načinio direktnu materijalnu štetu velikom broju uposlenika.

Svakako očekujemo da će u narednom periodu predmetne izmjene za sobom povući i izmjene kolektivnih ugovora iz oblasti obrazovanja, zdravstva te i drugih važećih kolektivnih ugovora, a sve na štetu uposlenika.

Nije nam poznato kojim se motivima vodio g-din Krušćica prilikom ovog nestatutarnog, nehumanog ali nadasve nemoralnog djelovanja. Zabrinjavajuće djeluju izjave koji su prenijeli pojedini mediji da će na ovaj način isti Vladi Federacije BiH omogućiti „da dodje do daha“.

Ne sporimo njegovu „iznenadnu“ emocionalnu povezanost sa Vladom ukoliko ista postoji, niti njegovu eventualnu težnju da svoju ličnu imovinu prenese u vlasništvo Vlade u cilju „upumpavanja“ odgovarajućih neophodnih sredstava (ili kisika pošto je metaforički korištena rijeć „dah) u Budžet, ali to ni u kom slučaju nije mogao, niti može činiti, u ime i preko leđa radničke populacije, naročito one koju formalno pravno ne predstavlja.

 Shodno navedenom, pozivamo naslov da svako iz svoje nadležnosti poduzme mjere i radnje u cilju zaustavljanja primjene naprijed navedenih izmjena kolektivnih ugovora, te po mogućnosti razmotri pokretanje odgovarajućeg sudskog postupka u cilju poništenja istih, jer evidentno da prilikom potpisivanja nisu ispunjeni svi neophodni formalno pravni preduslovi, a što same izmjene čini ništavim i neprimjenjivim u praksi.

U očekivanju urgentne reakcije, ostajte s poštovanjem!

P R E D S J E D N I K
Nedžib Đozo

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.