PROGRAM RADA I FINANSIJSKI PLAN SINDIKATA POLICIJE KANTONA SARAJEVO ZA 2014. GODINU

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Na osnovu člana 20. stav 1. tačka c. Statuta Udruženja Sindikat policije Kantona Sarajevo, Skupština Sindikata policije Kantona Sarajevo na sjednici održanoj dana 20.12. 2013. godine,  d o n o s i:  

PROGRAM RADA I FINANSIJSKI PLAN SINDIKATA POLICIJE KANTONA SARAJEVO ZA 2014. GODINU

U V O D

Bazirajući se na ulogu Sindikata uopće, Program rada Sindikata policije Kantona Sarajevo određuje osnovne ciljeve i programske zadatke organa SPKS. Osnovne odrednice u narednom periodu zasnovane su na zaštiti i osiguranju sindikalnih potreba i prava članstva sa posebnim akcentom na izmjenu i uređenje legislative na način da se ista uredi u cilju poboljšanja radno – pravnog i socijalno-ekonomskog statusa policijskih službenika ali i državnih službenika i namještenika, te reformu sindikata u organizacijskom smislu i metodama rada.

Najznačajnije aktivnosti u radu organa Sindikata policije Kantona Sarajevo prvenstveno očuvanje plaća i drugih naknada zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo.

Sindikat će u toku programske godine nastaviti na unapređenju radno-pravnog, materijalnog i ukupnog položaja svog članstva, unapređenju ili očuvanju već stečenih prava, stalnom razvoju i jačanju sindikalizma, konstruktivnom djelovanju u okviru Unije sindikata policije F BiH i Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

U metodu rada u 2014. godini, organi SPKS će koristiti svoja dosadašnja, vrlo značajna iskustva, kao i iskustva drugih sindikata u zemlji i inostranstvu, koja mogu unaprijediti efikasnost SPKS i bolje ga približiti nivou savremenog sindikalnog djelovanja.

I – ZAKONODAVSTVO

Kroz ovaj iznimno važan segment sindikalne aktivnosti posvetit će se posebna pažnja učešću Sindikata pri donošenju Zakona i ostalih propisa koji se tiču radno-pravnog statusa uposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova, uvjetima rada, prava i obaveze i slična pitanja, na svim nivoima vlasti.

Sindikat će, također, redovno pratiti primjenu pozitivnih propisa i na odgovarajući način reagirati u slučajevima njihovog narušavanja.

Organi sindikata će u saradnji sa Unijom aktivno pratiti procese donošenja zakona i drugih propisa na nivou Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kanotna Sarajevo,a koji imaju utjecaj na život i rad članova SPKS, te iznalaziti metode da svojim intervencijama omoguće što povoljnija zakonska rješenja.

Naglasak će se u narednom periodu posebno staviti na zakone kao što su Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika u Kantonu Sarajevo, Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, Zakon o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo.

II – PRAVNA ZAŠTITA

Ovo je osnovno područje djelovanja sindikata uopće, te će određene aktivnosti na ovom planu imati poseban značaj u aktivnostima SPKS.

Pored pojedinačne pravne zaštite i zaštite lokalnog nivoa, koju organizira i provodi sindikat, zahtjevat će se i od  Unije da da svoj doprinos u ovoj oblasti, koristeći više sindikalne nivoe i njihove stručne službe, između ostalih, kantonalni i regionalni uredi SSS BiH, terenski pravni uredi MKSS-a, međunarodne sindikalne organizacije u čijem je članstvu USSP FBiH.

U oblasti kolektivnog pregovaranja i donošenju Kolektivnog ugovora kao temeljnog pravnog akta u ostvarivanju prava iz radnog odnosa članstva organi SPKS svoje aktivnosti usmjeritće na slijedeće:

  • Što hitnije potpisivanje kolektivnog ugovora i njegovo unaprijeđenje, te usuglašavanja sa novim zakonima i drugim propisima,
  •  Implementaciju Općeg kolektivnog ugovora,
  • Potpora USSP FBiH na donošenju jedinstvenog Granskog kolektivnog ugovora na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, kao posljedici reformskih procesa.

Pored gore navedenog organi i tijela sindikata će u skladu sa odredbama Statuta SPKS izvršiti izmjene i dopune općih akta koja su neophodna za pravilan, zakonit i efikasan rad SPKS, a radi se o slijedećim općima aktima SPKS;

  • Statut SPKS
  • Poslovnik o radu Upravnog odbora i odbora solidarnosti SPKS
  • Pravilnik o korištenju finansijskih sredstava SPKS
  • Drugi akti sindikata

U cilju što bolje zaštite na radu Sindikat policije Kantona Sarajevo preduzet će slijedeće radnje;

ü  Zahtjevati od poslodavca ugovaranje povoljnog osiguranja za članstvo SPKS, te iznaći načine za dodatno osiguranje članstva za slučaj nezgoda, povreda na radu, invaliditeta, teških bolesti i smrti.

ü  Zahtjevati od poslodavca nabavku što kvalitetnije opreme za rad (prvenstveno uniformi, kao i drugih sredstava koja mogu uticati na zaštitu zdravlja,  tjelesnog integriteta i života, posebno policijskih službenika, koji su u poslednje vrijeme izloženi sve brutalnijim napadima.

III – SOCIJALNI POLOŽAJ ČLANSTVA

Znajući za težak socijalni položaj članstva u proteklom periodu organi sindikata svojim radom na ovom planu će:

Osigurati kontinuitet daljnjeg unaprijeđenja socijalnog položaja članstva, po osnovama socijalnih prava i zaštite,

  • Unaprijediti rad Fonda solidarnosti,
  • Socijalnu politiku sindikata utemeljiti na iskustvima i praksi ostalih granskih sindikata u okviru SSS BiH, te sindikata policije iz reda članica CESP-a.

IV – EKONOMSKO-PLANSKI POSLOVI

Organi SPKS će uložiti odgovarajuće napore u iznalaženju dodatnih oblika ostvarivanja prihoda, osim sredstava iz članarine, a u skladu sa Zakonom i Statutom SPKS.

a) Finansijski plan i raspolaganje  finansijskim sredstvima

U cilju racionalnijeg i svrsishodnijeg raspolaganja finansijskim sredstvima iz članarine i drugih prihoda,  Upravni odbor SPKS će sredstva prikupljena iz članarine i drugih prihoda, rasporediti  na slijedeći način;

  1. 50% za finansijsku i materijalnu pomoć članstvu u skladu sa kriterijima Odbora solidarnosti, kao i za Fond za pozajmice.
  2. 20 % za članstvo u Uniji samostalnih sindikata policije FBiH
  3. 10 % za nadoknade Predsjedniku i članovima Upravnog odbora, sekretaru, Predsjedniku Skupštine, sindikalnim povjerenicima, Predsjedniku i članovima Nadzornog odbora, Predsjedniku i članovima Statutarne komisije i računovođi.
  4. 10 % za ostale potrebe i aktivnosti sindikata

a)      funkcionalne rashode vezane za rad, pripreme i održavanje sastanaka

b)      osposobljavanje sindikalnih aktivista,

c)      angažovnje stručnih lica (advokata i dr.) radi pružanja pravne pomoći članovima SPKS,

d)      informisanje i propagandnu djelatnost,

e)      organizvoanje svih vidova sindikalne borbe

f)       međunarodnu sindikalnu saradnju,

g)      nabavku literature, publikacija, glasila i sl.

h)      materijalne rashode /kancelarijski materijal, troškovi održavanja i kupovine sredstava rada, iskaznice, reprezentacija itd./,

i)       finansiranje učešća članova na sportskim i drugim takmičenjima u organizaciji SPKS prema materijalnim i finansijskim mogućnostima,

j)        finansiranje obeležavanja Dana Sindikata i drugih prigodnih manifestacija

k)       druge neophodne izdatke vezane za obavljanje aktivnosti SPKS.

  1. 10 % za štrajkački fond.

Sindikat će za potrebe finansiranja štrajka koristiti sva raspoloživa novčana sredstva koja se nalaze na računu Sindikata  u skladu sa odlukom štrajkačkog odbora, koji može obustaviti sva druga izdvajanja radi ostvarivanja ciljeva štrajka.

Sindikat policije Kantona Sarajevo, donijet će posebnu odluku o izdvajanju sredstava za učešće u organizaciji proslave 6. Aprila – Dana policije Kantona Sarajevo.

V – SINDIKALNA SURADNJA

Sindikat će stalno voditi računa da svoje aktivnosti usklađuje sa aktivnostima Unije samostalnih sindikata policije F BiH i SSS BiH, izvršava svoje obaveze prema Uniji, te sa ostalim granskim sindikatima iz sastava SSS BiH planira i provodi aktivnosti koje su u skladu sa interesima članstva sindikata.

Sindikat će posredstvom Unije nastaviti članstvo u CESP-u sa ciljem njihovog angažiranja u institucijama vijeća Evrope i Evropske unije (prema našim inicijativama).

U okviru međunaodne sindikalne saradnje, a u duhu unaprijeđenja dobrosusjedskih odnosa, organi SPKS će samostalno i u saradnji sa  Unijom posebnu pažnju posvetiti daljnjem proširenju saradnje sa srodnim sindikatima iz zemalja neposrednog okruženja, kao i Evropskim policijskim sindikatima.

VI – EDUKACIJA I INFORMISANJE

Analizirajući rad i efekte rada u proteklom periodu došli smo do saznanja da su edukacija i informiranje, iako važni faktori sindikalnog rada vrlo zapostavljeni. U vezi s tim u narednom periodu će se:

  • Pristupiti organiziranju odgovarajućih seminara i predavanja, te drugih oblika edukacije,
  • Informiranje članstva o svim interesantnim pitanjima nastojati razviti i podići na što viši nivo. To iziskuje studiozan pristup izradi programa informiranja članstva, a posebno njegovoj realizaciji,
  • Zbog ograničenih materijalnih sredstava, na ovom planu je potrebno koristiti edukativne projekte međunarodnih sindikata i nevladinih organizacija, te projekte iz programa Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Informisanje je, potrebno i dalje razvijati. Pored dosada ustanovljenih metoda i formi informisanja Upravni odbor sindikat će analizirati i preporučiti po potrebi sindikalnim organizacijama dodatne aktivnosti.

Konkretan korak na ovom planu jeste još bolje dizajniranje i način održavanja  WEB stranice SPKS, kako bi se na taj način na najadekvatniji i najjeftiniji način svim članovima omogućio bolji pristup informacijama, te njihova opća informisanost o svim radnjama i aktivnostima koje preduzima SPKS.

Pored gore navedenog sindikalni povjerenici će nastaviti informirati članstvo putem sindikalnih pana koji se nalaze u svakoj sindikalnoj organizaciji, organizovanjem sastanaka i sl. metoda informisanja.

VII – SPORTSKE I DRUGE DRUŠTVENE AKTIVNOSTI

Obzirom na značaj sporta uopće, na planu sportskih i drugih društvenih aktivnosti potrebno je kroz organiziranje i učestvovanje na sportskim igrama pripadnika sindikata policije, stvoriti pozitivniju klimu i razviti prijateljske odnose među sindikatima članicama Unije, kao i srodnim sindikatima susjednih zemalja.

Sindikat će i u narednom periodu, kao i do sada,  nastaviti sa organizacijom i provođenjem sportskih i drugih društvenih aktivnosti. U realizaciju ovih aktivnosti bit će uključeni članovi sindikata kao i članovi njihovih užih porodica (djeca), te će se provoditi aktivnosti kao što su sportski turniri za članove sindikata, ugovaranje povoljnijih uslova korištenja sportsko-rekreativnih kapaciteta, škole plivanja i skijanja za djecu i drugo.

VIII – DJELOVANJE SPKS U OKVIRU UNIJE SINDIKATA POLICIJE FBIH

Organi SPKS će nastaviti i u 2014. godini praksu konstruktivnog participiranja u radu organa Unije sindikata policije FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH – Kantonalni odbor, te nastojati dati doprinos na unapređenju razvoja Saveza samostalnih sindikata BiH i stvaranju uslova za efikasnije djelovanje.

To je način da se, povratno, ostvare povoljniji efekti djelovanja organa i službi Saveza prema članstvu Unije sindikata policije i SPKS kao njene članice.

IX – OSTALE AKTIVNOSTI SPKS

Organi SPKS će se u toku 2014. godine baviti i drugim pitanjima iz svoga domena u cilju postizanja što povoljnijeg radno-pravnog i socijalnog položaja svoga članstva, a posebno će pratiti tok i ishod sudskih postupaka koji su u toku, a odnose se na potraživanja iz radnog odnosa prema poslodavcu (MUP- Kantona Sarajevo – Kanton Sarajevo), te će predstavnici UO SPKS biti u stalnom kontaktu sa advokatskim timom koji zastupa tužbe, te preduzimati druge aktivnosti u ovoj oblasti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

 

P R E D S J E D N I K

Nedžib Đozo

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.