Skupština Sindikata policije Kantona Sarajevo, depeša broj: SPKS-166/17

Dana 30.03.2017. godine održana je redovna izvještajna sjednica Skupštine Sindikata policije Kantona Sarajevo na kojoj je, između ostalog, usvojen Izvještaj o radu Upravnog odbora, te Izvještaj o finansijskom poslovanju i Izvještaj o radu nadzornog odbora za 2016. godinu.

Tom prilikom konstatovano je da je rad Upravnog odbora, predsjednika UO i svih sindikalnih aktivista bio u skladu sa Statutom i propisima Sindikata, te da su aktivnosti sindikalnih predstavnika koje su preduzimane tokom 2016. godine rezultirale da se početkom tekuće godine potpiše prvi Kolektivni ugovor i poboljša radno-pravni status uposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Upravi policije.

Obzirom da je od strane pojedinca ili više njih tokom mjeseca marta 2017. godine na adrese pojedinih rukovodnih radnika i aktivista sindikata upućeno anonimno pismo koje je imalo za cilj diskreditovati predsjednika UO i pojedine članove, te u konačnici, oslabiti ulogu sindikata u svom djelovanju, obavještavamo članove sindikata, kao i pojedince koji su imali uvida u sadržaj pisma, da je od strane Nadzornog odbora, na inicijativu predsjednika Skupštine i UO, kao i članova UO, izvršen nadzor po pojedinim pitanjima vezanim za predmetni sadržaj pisma, te je konstatovano da je predsjednik i članovi UO, kao i lica angažovana za rad u sindikatu, postupali u skladu sa Statutom, pravilnicima Sindikata i Planom i programom rada, te da su u potpunosti realizovali planske sindikalne aktivnosti, o čemu su upoznati i delegati na gore navedenoj sjednici skupštine.

Uvažavajući činjenicu da je Sindikat organizacija koja okuplja članove na principu dobrovoljnosti, te da samo članovi Sindikata uživaju prava koja im pripadaju po osnovu članstva, predsjednici: Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora, odbacuju svaki vid pritiska i aktivnosti koja ima za cilj oslabiti sindikalno djelovanje, te zauzimaju stav da se anonimne predstavke neće uzimati u razmatranje, već isključivo primjedbe, prijedlozi i sugestije koji su podneseni od strane članova Sindikata.
Takođe, koristimo ovu priliku da informišemo članove i uposlenike da su u toku aktivnosti na donošenju propisa koje se tiču svih kategorija uposlenih, i to:

1) Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo (u proceduri, završava se Javna rasprava)
2) Zakon o platama i naknadama policijskih službenika (očekuje se da od strane ministra bude upućen na dostavljanje obavezujućih mišljenja, jer je Nacrt planiran za mjesec Mart 2017, što ukazuje da je već rok prošao)
3) Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji (očekuje se da će u ovom mjesecu biti usvojen od strane Vlade)
4) Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo (u toku izrada radnog materijala),
5) Iznalaženje rješenja za nagrađivanje po osnovu ocjene rada,
6) Utvrđivanje radnih mjesta sa posebnim uslovima rada i prava na poseban dodatak po tom osnovu.
7) Druge aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje uslova rada, kao i redovne godišnje sindikalne aktivnosti o kojima ćete biti upoznati.
Sindikat poziva svoje članove da svojim proaktivnim djelovanjem i dostavljanjem prijedloga za unapređenje rada i radnih uslova uzmu učešće u sindikalnom radu.

Sindikalni aktivisti će i u narednom periodu nastaviti sa svim vidovima sindikalnog djelovanja koji će omogućiti stvaranje što povoljnijih zakonskih i podzakonskih rješenja, kao i drugih uslova za bolje i efikasnije izvršavanje radnih poslova i zadataka, ali i ostvarivanje prava iz radnog odnosa.

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE SPKS
Nedžad Sarajkić