Obračun naknade uvećane za rad u dane svog sedmičnog odmora, zahtjev

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Broj: SPKS-157/17

-MUP KANTONA SARAJEVO
n/r ministra
-MINISTARSTVO FINANSIJA KANTONA SARAJEVO
n/r ministra
-UPRAVA POLICIJE MUP-a KANTONA SARAJEVO
n/r policijskog komesara

Poštovani,

Odredbama člana 99. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo”: broj 25/06 i 4/08) i odredbama člana 37. Kolektivnog ugovora između Vlade KS i Sindikata policije KS (“Službene novine Kantona Sarajevo”: broj 6/17 i 10/17), između ostalog, propisana je naknada za rad u dane sedmičnog odmora za policijske službenike, uvećana za 30% od osnovne plate uvećane sa dodatkom na platu iz člana 31. Kolektivnog ugovora.

Obzirom da trenutno na LID-ovima za obračun plate ne postoji mogućnost obračuna navedene naknade, potrebno je da nadležna služba Ministarstva finansija Kantona Sarajevo omogući vrstu plaćanja “rad u dane svog sedmičnog odmora”, kako bi se isti mogao prikazati na obrascima za obračun plate.

Takođe, potrebno je da, nadležne organizacione jedinice Uprave policije MUP-a KS, prilikom obračuna plata policijskih službenika, evidentiraju i obračunavaju radne sate po osnovu kojih isti imaju pravo na naknadu uvećanu po navedenom osnovu, što do sada nije bio slučaj.

Članom 13. stav 4. Kolektivnog ugovora propisano je da se sedmično radno vrijeme raspoređuje na pet radnih dana, od ponedjeljka do petka, za sve uposlenike, osim za policijske službenike i namještenike čiji je rad, shodno rasporedu rada organizovan u smjenama i turnusima radi kontinuiteta u izvršavanju poslova i zadataka.

S tim u vezi, uvećanje naknade po osnovu rada u dane sedmičnog odmora ostvaruje policijski službenik, čije je radno vrijeme organizovano od ponedjeljka do petka ukoliko bude radno angažovan u subotu ili nedjelju, dok na pomenutu naknadu, shodno članu 37. stav 3. Kolektivnog ugovora, ima pravo i policijski službenik čiji je rad rasporedom rada organizovan u turnusima-smjenama, ukoliko je radio u dane svog sedmičnog odmora (npr. angažovanje u vrijeme slobodnog dana koji je ostvario po osnovu prava na sedmični odmor).

Kada je u pitanju obračun naknade ove vrste za državne službenike i namještenike, izvršenim provjerama utvrdili smo da postoji mogućnost evidentiranja naknade po navedenom osnovu, ukoliko bude i ostvareno pravo na istu, te da se ista, kao vrsta plaćanja, prikazuje pod nazivom “rad u neradne dane”, a obračunava se shodno važećim propisima koji se odnose na ove ktegorije uposlenika.

PREDSJEDNIK UO SPKS
Mirza Hadžiabdić

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.