Vlada KS i Sindikat policije Kantona Sarajevo danas su, nakon 20 godina, potpisali prvi Kolektivni ugovor

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Izvor: vlada.ks.gov.ba

Prvi put, nakon 20 godina od kada je 1. februara 1997. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo postalo pravni sljedbenik dotadašnjeg Centra javne bezbjednosti Sarajevo sa uspjehom je okončan socijalni dijelog između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata policije KS, što je rezultiralo prvim Kolektivnim ugovorom koji su danas potpisali premijer KS Elmedin Konaković i predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Ocjenjujući da je Vlada Kantona Sarajevo i ovaj put, u ostvarivanju socijalnog dijaloga u Sindikatu policije imala kvalitetnog pregovarača, premijer Konaković izrazio je zadovoljstvo što ovaj  Kanton otvara i demonstrira način i put pregovaranja i dogovaranja različitih strana, a koji zajedno čine jednu cjelinu.

“U ovom slučaju naš posao je bio malo kompleksniji nego u ostalim pregovorima. Ovdje nismo samo pregovarali o osnovici plaće nego smo uspjeli unificirati neke dosadašnje različitosti u pristupima i sistemu. Naša policija je imala koeficijente koji nisu bili usaglašeni sa federalni propisom i matematički smo, tragali za rješenjem koje će biti optimalno, a na tragu je našeg obećanja da će svi uposleni u Kantonu Sarajevo ostvariti povećanje plaće od 2,5 posto, jer su to naši trenutni kapaciteti. Pronašli smo trenutno optimalno rješenje koje pomiruje te zahtijeve, ujednačuje koeficijente i ne dovodi u pitanje ostvarene plaće brojnih uposlenih u Upravi policije sa najnižim činom”, objasnio je premijer Konaković te dodao da je ovim potpisom stavljena tačka na sve socijalne dijaloge koje je Vlada KS vodila sa svim sindikatima u KS i uspješno otklonjena mogućnost potencijalnih tužbi.  

Ocjenjujući ovaj dan kao istorijski za sarajevsku policiju, uz simboliku 20. godišnjeg djelovanja  MUP- KS Mirza Hadžiabdić, predsjednik UO Sindikata nije krio zadovoljstvo činjenicom da je prvi put u istoriji sindikata policije zaključen Kolektivni ugovor koji definiše obim prava policijskih službenika i uposlenika u MUP-u KS.

“Pored određenih sindikalnih prava, ovim ugovor su regulisana i prava iz radnog odnosa i prava po osnovu rada u Upravi policije. Naš poseban zahtjev je bio da u ovaj Ugovor budu uključeni koeficijenti koji se primjenjuju za policijske službenike Federacjie BiH, kao i u nekim drugim kantonima, što je i urađeno. Po prvi put smo dobili izjednačene koeficijente s tim da osnovica ostaje stvar pregovora i dogovora u skladu sa ekonomskom moći KS. Ona nije izjednačena sa federalnom, utvrđena je u iznosu od 289,50 KM za 2017. godinu, do kada će na snazi biti ovaj ugovor. Nakon tri mjeseca, mi ćemo napraviti određene analize i vidjeti da li ima prostora za neke korekcije”, istakao je Hadžiabdić. Dodao je da će donošenje dodatih uredbi o naknadama u konačnici definisati primanja u policiji. Posebno je naglasio odredbu Ugovora kojom je omogućeno stipendiranje djece pripadnika policije koji su izgubili živote obavljajući svoje policijske zadatke.

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.