Zakon o platama i naknadama policijskih službenika Kantona Sarajevo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Broj: SPKS-493/16

Vlada Kantona Sarajevo – premijeru
Ministarstvo unutrašnjih poslova KS – ministru

VEZA: Naš akt broj: SPKS-493/16 od 19.10.2016. godine

U više navrata do sada smo, kako pismenim putem, tako i u formalnim i neformalnim sastancima i susretima ukazivali na potrebu donošenja Zakona o platama i naknadama policijskih službenika u Kantonu Sarajevo, što smo posebno obrazložili našim aktom broj i datum veze.

Dana 16.09.2016. godine od strane Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, ministru je dostavljen tekst pomenutog prijedloga Nacrta zakona koji je podržan od strane ovog sindikata, a u kojem su izmijenjene određene odredbe utvrđene ranijim nacrtom zbog usaglašavanja sa novim Zakonom o radu („Službene novine Federacije BiH“ broj: 62/16), općim kolektivnim ugovorom za teritoriju Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH“ broj: 48/16) i Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 1/16), koji su doneseni u međuvremenu.

Sindikat policije Kantona Sarajevo je zahtijevao da se izvrši procjena neophodnih finansijskih sredstava koja bi podrazumijevala primjenu koeficijenata za obračun plate utvrđenih u federalnom propisu i prema osnovici od 315,00 KM.

Obzirom da do danas prijedlog nacrta nije dostavljen Vladi Kantona Sarajevo, potrebno je što hitnije  da ministar unutrašnjih poslova poduzme neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi Vlada Kantona Sarajevo uz pribavljena mišljenja utvdila konačan tekst nacrta pomenutog propisa.

Ukoliko smatrate potrebnim dodatno usaglašavanje u pogledu osnovice za obračun, stojimo Vam na raspolaganju, te predlažemo sastanak na kojem će, pored premijera i ministra unutrašnjih poslova, biti prisutan i ministar finansija.

Potrebno je da ovaj sindikat pismeno upoznate u pogledu našeg zahtjeva za gore navedenu osnovicu, te date eventualno Vaš prijedlog, radi konačnog usaglašavanja, prema kojem bi se i izvršila finansijska procjena u pogledu neophodnih sredstava, a koja je uslov za donošenja samog propisa.

         S poštovanjem,

PREDSJEDNIK UO SPKS
Mirza Hadžiabdić

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.