Zahtjev za povećanje osnovice za obračun plate za državne službenike i namještenike MUP-a Kantona Sarajevo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Broj: SPKS-465/16

KANTON SARAJEVO
VLADA KANTONA SARAJEVO – premijeru
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA – ministru
MINISTARSTVO FINANSIJA – ministru
UPRAVA POLICIJE MUP-a KANTONA SARAJEVO – policijskom komesaru
UPRAVA ADMINISTRACIJE I PODRŠKE MUP-a KS – direktorici

Na sjednici Upravnog odbora održanoj dana 27.09.2016. godine Sindikat policije Kantona Sarajevo je donio odluku kojom zahtjeva od Vlade Kantona Sarajevo i resornih ministarstava da za narednu 2017. budžetsku godinu planiraju dodatna finansijska sredstva za plate i doprinose navedenih kategorija uposlenika uvećana za najmanje 10%.

Razlozi kojima se upravni odbor rukovodio i opredijelio za podnošenje ovakvog zahtjeva su obrazloženi na radnom sastanku sa premijerom Vlade Kantona Sarajevo i resornim ministrima koji je održan dana 09.09.2016. godine u zgradi Vlade Kantona Sarajevo.

Naime, prema našem saznanjima za iste ili za slične poslove u drugim organima uprave osnovica za obračun plate je značajno veća u odnosu na trenutnu od 276,00 KM, koja se primjenjuje, između ostalih i za naše članstvo, pa je tako osnovica za obračun plate u:

– Općina Ilidža 360,00 KM,
– Općina Centar Sarajevo 340,00 KM,
– Općina Novi grad Sarajevo 330,00 KM,
– Općina Novo Sarajevo 315,00 KM,
– Organi i institucije na nivou Federacije BiH 315,00 KM,
– Općina Stari grad Sarajevo 300,00 KM,
– Općina Ilijaš 293,50 KM,
– Općina Vogošća 290,00 KM,
– Općina Trnovo 280,00 KM.

Takođe, naša saznanja ukazuju da je i u pojedinim kantonima u Federaciji BiH veća osnovica od osnovica koja se primjenjuje u Kantonu Sarajevo, a troškovi života su itekako veći u našem kantonu u odnosu na druge kantone i gradove u Federaciji i državi BiH.

S tim u vezi, ovaj naš zahtjev smatramo apsolutno opravdanim i utemeljenim, te pozivamo Vladu i nadležna ministarstva da ispune naš zahtjev za povećanje osnovice za obračun plate tokom naredne godine uvećane za najmanje 10%.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK UO SPKS
Mirza Hadžiabdić

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.