Probni obračun plate u skladu sa Nacrtom Zakona o platama policijskih službenika Kantona Sarajevo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

KANTON SARAJEVO
VLADA KANTONA SARAJEVO – premijeru
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA – ministru
MINISTARSTVO FINANSIJA – ministru
PREDMET: Probni obračun plate u skladu sa Nacrtom Zakona o platama
policijskih službenika Kantona Sarajevo, traži se .-

VEZA: Dopis MUP-a Kantona Sarajevo, broj: 03/3-14-2-8794 od 16.08.2016.
godine
Sindikat policije Kantona Sarajevo je upoznat sa dopisom broj i datum veze, kao i činjenicom da do danas nije dostavljen odgovor, niti je izvršen traženi probni obračun plate za policijske službenike MUP-a Kantona Sarajevo, a koji bi bio u skladu sa Nacrtom Zakona o platama i naknadama policijskih službenika Kantona Sarajevo, na čiji prednacrt je od strane ovog sindikata data saglasnost još 01.11.2013. godine.

Kako je neophodno prilikom donošenja zakonskih propisa planirati i obrazložiti i finansijske efekte donošenja takvog propisa, shodno odredbama Pravilnika o proceduri za izradu izjave o fiskalnoj procjeni zakona, drugih propisa i akata planiranja na bužet („Sl. novine FBiH“, broj 34/16), a od strane Odjeljenja računovodstva Sektora za podršku MUP-a KS, upoznati smo da isti ne mogu bez tehničke podrške Ministarstva finansija KS izvršiti probni obračun, koji bi poslužio za finansijsko obrazloženje navedenog zakona, što je i bio razlog slanja akta broj i datum veze Ministarstvu finansija KS, neophodno je da odmah pružite potrebnu podršku, te da nadležne službe Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva finansija KS, izvrše probni obračun plaće po platnim razredima i koeficijentima koji su dostavljeni predmetnim aktom sa osnovicom od 315,00 KM.

Naime, koristimo priliku da Vas upoznamo da je članom 35. Zakona o platama i naknadama policijskih službenika FBiH („Sl. novine FBiH“, broj 45/10), propisano da su kantoni bili dužni u roku od 90 dana od dana donošenja navedenog zakona donijeti propis iz člana 31. istog zakona, kojim se reguliše visina i način ostvarivanja plata, naknada, dodataka na platu, koeficijenti i platni razredi policijskih službenika u kantonalnim ministrarstvima unutrašnjih poslova.
Obzirom da je od navedenog roka prošlo više od šest godina, što se može smatrati odgovornošću Vlada u ranijem sazivu, a ne usklađivanje primanja policijskih službenika u Kantonu Sarajevo sa primanjima policijskih službenika na razini Federacije BiH, direktno je uticalo na materijalni status našeg članstva, smatramo da je krajnje vrijeme da na ozbiljan i konstruktivan način i dijalog sa ovim sindikatom, riješimo navedeno pitanje donošenja adekvatnih propisa s ciljem uređenja pomenute oblasti, za šta vjerujemo da ova Vlada i Skupština imaju volju i odgovornost.

Ovdje je potrebno naglasiti da se složenost i obim policijskih poslova koji su itekako veći i bezbjedonosno teži, ne može porediti od strane drugih policijskih agencija sa poslovima i zadacima koje obavljaju policijski službenici u Kantonu Sarajevo, glavnom gradu BiH, uz iskreno uvažavanje svih ostalih koji se bave ovom vrstom zanimanja.

Molimo Vas da nas, kao reprezentativni Sindikat policijskih službenika u Kantonu Sarajevo, o realizaciji probnog obračuna i njegovim finansijskim efektima obavijestite pismenim putem, kako bi ovaj sindikat preduzeo dalje aktivnosti na realizaciji zaključaka sa 18. sjednice Upravnog odbora Sindikata policije KS, na kojoj je, između ostalog donesena odluka o pokretanju inicijative za konačno usvajanje nacrta Zakona o platama i naknadama policijskih službenika u Kantonu Sarajevo, te usklađivanje plata policijskih službenika sa platama koje imaju policijski službenici na razini Federacije BiH.

Očekujući razumjevanje i međusobnu saradnju s Vaše strane, nadamo se da jedan probni obračun nećemo morati smatrati vidom opstrukcije donošenja propisa kojim se uređuju prava policijskih službenika našeg Kantona.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK UO SPKS

Mirza Hadžiabdić

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.