Zavodu za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a, dopis

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Broj: SPKS-280/16

SKUPŠTINA KANTONA SARAJEVO
n/r predsjedavajuće

VLADA KANTONA SARAJEVO
n/r premijera

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
n/r ministra

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA KANTONA SARAJEVO
n/r ministrice

Poštovani,

        Planiranu reformu zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, pratimo sa posebnom pažnjim, obzirom da se direktno tiče našeg članstva, koji primarnu zdravstvenu zaštitu ostvaruju u Zavodu za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a, a koji se u pomenutoj reformi, planira „ukinuti“, što se moglo zaključiti iz pojedinih medijskih istupa.

Unatoč ubrzanim reformama, koje su nastale pod pritiskom nagomilanih problema, mora se voditi računa da se osigura najbolja zdravstvena zaštita, a pod jednakim zakonskim uvjetima stanovništvu Federacije BiH, pa tako i Kantona Sarajevo.

Kako je Vlada Kantona, pored toga što vrši vlast i poslodavac, ista mora provoditi mjere za sprečavanje i otkrivanje profesionalnih bolesti, sprečavanje ozljeda na radu i pružanje odgovarajuće prve pomoći, kao i osigurati mjere zaštite zdravlja uposlenika koji su na radnom mjestu izloženi posebnim opasnostima za zdravlje, gdje svakako spadaju i pripadnici kantonalne policije.

Ne može se samo slijepo gledati u primarnu zdravstvenu zaštitu kroz porodičnu medicinu, a zanemariti medicina rada, kako se planira ovom reformom, što nas posebno upućuje da se nema razumjevanja za problematiku specifične zdravstvene zaštite policijskih službenika.

Javne zdravstvene ustanove ovakvog tipa već odavno postoje i funkcioniraju u zemljama  okruženja, ali i zemljama članicama EU, što ukazuje na neophodnost postojanja takve ustanove, koja je prijeko potrebna policijskim službenicima i čiji rad bi se morao unaprijediti, a nikako zatvarati, odnosno, ukidati nadolazećom reformom.

Najoptimalniji način za rješavanje pitanja statusa ovoga Zavoda bilo bi njegovo definisanje u Zakonu o unutrašnjim poslovima u Kantonu Sarajevo.

J.U. Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo, osnovan je još 1953.godine od strane Državnog sekratarijata za unutrašnje poslove BIH radi pružanja zdravstvenih usluga (opće, specijalističke i druge vrste zdravstvenih usluga), zaposlenima u Državnom sekretarijatu unutrašnjih poslova.

Nakon toga u više navrata mijenjao je naziv, radi usaglašavanja sa zakonskim propisima, ali je djelatnost ostajala nepromijenjena, tj. obezbjeđenje zdravstvene zaštite, prvenstveno pripadnicima policije, a i drugim korisnicima (zaposlenima u državnim institucijama).

Sa ovim Zavodom Vlada bi svojim zaposlenicima pružila dodatni vid zdravstvene zaštite u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

Iako je Zavod formiran za potrebe radnika MUP-a, treba omogućiti i da svako može izabrati da se liječi u ovoj ustanovi do postizanja određenih kvota, kako se predviđa reformom, čime bi se zadovoljili svi potrebni kriteriji, a Zavod bi bio u punom kapacitetu, a i u svrsi za koji je osnovan.

Želimo istaći da Zavod i njihovi zaposlenici uživaju iznimno povjerenje korisnika zdravstvenih usluga ovog Zavoda i tražimo da se u postupku reforme zdravstvenog sistema prepozna njegov značaj i uz eventalne potrebne izmjene nastavi sa svojim primarnim ciljem.

U tom kontekstu Sindikat policije Kantona Sarajevo daje puno podršku i zahtjeva opstanak Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo, te poziva Vladu Kantona Sarajevo i nadležna ministarstva da status pomenutog zavoda adekvatno riješe na način koji će omogućiti njegovo postojanje i unapređenje rada u budućem periodu.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK UO SPKS

Mirza Hadžiabdić

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.