Zapisnik sa sastanka Vlade KS i Sindikata policije KS

Dana 03.04.2015.godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ul. La Benevolencija broj 16, sa početkom u 15.00 sati održan je radno konsultativni sastanak predstavnika Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata policije Kantona Sarajevo, shodno čemu se sačinjava sljedeći :

Z A P I S N I K

Sastanku su ispred Vlade Kantona Sarajevo prisustvovali:
– g-din Elmedin Konaković, premijer Vlade Kantona Sarajevo,
– g-din Predrag Kurteš, ministar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona  Sarajevo,
– g-din Mujo Fišo, ministar Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo,
– g-đa Lejla Mukić, šefica Kabineta premijera Vlade Kantona Sarajevo,
– g-đa Lamija Bojadžić, šefica PRESS službe,

dok su ispred Sindikata policije Kantona Sarajevo sastanku prisustvovali:

– g-din Nedžib Đozo, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije KS,  te
– g-din Muamer Bajraktarević, gen.sekretar Unije samostalnih sindikata policije F BiH.

Sastanak je otvorio premijer Vlade Kantona Sarajevo g-din Konaković, koji je prisutne upoznao sa nastojanjima i namjerama Vlade Kantona Sarajevo, kao i prioritetima u narednom periodu u pogledu implementacije određenih ekonomskih politika. Također, kao jedan od  prioriteta u narednom periodu istakao je saradnju sa javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i sindikatima, te očekivanja da će aktualna Vlada time biti komunikativnija, neposrednija i operativnija shodno čemu je sa svojim timom kojeg čine predstavnici vladajuće koalicije SDA – DF i BPS danas u posjeti Sindikatu policije Kantona Sarajevo.
Istom prilikom je istakao da je u vrijeme poslaničkog mandata u Skupštini Kantona Sarajevo davao nesebičnu podršku policiji Kantona Sarajevo, što će svakako i u narednom periodu sa postojeće pozicije, shodno mogućnostima i nadležnostima i u narednom periodu činiti. Ukazao je na činjenicu da je policija Kantona Sarajevo jedna od rijetkih za koje su date saglasnosti za kadrovska popunjavanja a u čemu je i on lično dao svoj doprinos. Nadalje, iako mu je kroz prizmu svog ranijeg i sadašnjeg angažmana poznata situacija kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kao i g-dinu Kurtešu imajući u vidu njegov dugogodišnji odgovoran rad u ovom Ministarstvu ali i na poziciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, danas prisustvuje ovom sastanku očekujući da mu Sindikat policije Kantona Sarajevo prezentira određene probleme sa kojima se svakodnevno suočava.
U završnom dijelu izlaganja premijer g-din Konaković je istakao da smatra da nema potrebe da posebno opisuje ekonomsko stanje u Kantonu Sarajevo, te ukoliko se ne implementiraju određeni planovi moglo bi doći do kolapsa u Kantonu, a što Vlada na čijem je čelu neće dozvoliti. Također, u narednom periodu će biti organiziran sastanak sa svim sindikatima, na kojem će prezentirati kakve bi efekte imalo uzimanje od jednih i davanje drugim budžetskim korisnicima.
G-din Kurteš, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je pozdravio prisutne i naveo da se slaže sa izlaganjem g-dina Konakovića, a da smo svi tu da zajednički pristupimo određenim problemima u cilju njihovog rješavanja u čemu će svoj doprinos svakako neupitno i dati. Također, istakao je da je u policiji proveo svoj cjelokupni radni vijek, te da smatra policiju Kantona Sarajevo jednom od najbolje organiziranih policijskih agencija u BiH, kao i da se u Kantonu Sarajevo kao najnaseljenijem području BiH nalazi veliki broj diplomatskih, konzularnih predstavništava te da je isti ekonomski, sportski i kulturni centar države. Oko polovine počinjenih krivičnih dijela u državi se dogodi u Kantonu Sarajevo, shodno čemu su pred sarajevskom policijom obimni zadaci u stvaranju bezbjedonosnog ambijenta.
G-din Fišo, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo se zahvaljuje prisutnim na pozivu da prisustvuje sastanku te da je premijer g-din Konaković već dosta rekao, a on lično očekuje stvaranje povoljnog sigurnosnog ambijenta sa naročitim akcentom na sigurnost u saobraćaju.
G-din Nedžib Đozo, predsjednik UO Sindikata policije Kantona Sarajevo je nakon pozdravljanja prisutnih iskazao izraze zahvale premijeru i predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo koji su posjetili Sindikat policije Kantona Sarajevo te pored niza problema prisutnim saopćio prioritete kada je u pitanju radno pravni i ekonomsko socijalni status uposlenika Ministarstva.
Kao prvi prioritet je istakao održavanje nivoa stečenih socijalno ekonomskih i materijalnih prava uposlenika Ministarstva na sadašnjoj razini, što predstavlja krucijalni interes Sindikata da plaće i naknade iz radnog odnosa ni u kom slučaju ne trebaju po bilo kom osnovu biti umanjene. Svakako u slučaju poželjnog ekonomskog oporavka kantona, istakao je g-din Đozo, u skladu relevantnim pokazateljima u predmetnom smislu, poželjan bi bio i eventualni rast plaća, cijeneći da već duži niz godina plaće i sveukupna primanja uposlenika nisu rasla, a dio zakonom zagarantiranih naknada nije isplaćivan ili je pak  isplaćivan u umanjenom obimu.
Nadalje, istakao je da Sindikat policije Kantona Sarajevo očekuje puno poštivanje važećeg zakonskog okvira koji pored temeljnih ustavnih i zakonskih odredbi podrazumjeva i onaj dio podzakonske regulative kojim su uređena prava naših članova, a potom informisao prisutne o propisima čije je donošenje u toku, a isti su:

Zakon o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo,
Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo,
Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika Kantona Sarajevo te
Kolektivni ugovor za policijske službenike MUP-a Kantona Sarajevo..

Također, kao jedan od prioriteta je navedena oprema za rad koja u smislu policije ima značaj zaštite na radu, te očekuje da će se u predmetnom smislu uspostaviti kvalitetna saradnja na relaciji sindikat – policijski komesar –  ministar – Vlada Kantona Sarajevo. Istakao je da isto  smatra bitnim očekujući da će ova godina biti obilježana nizom manifestacija u Kantonu Sarajevo ali i mogućim protestima kojom prilikom najznačajniji teret podnose upravo policijski službenici.

G-din Đozo je prisutne upoznao da su odredbama zakona i podzakonskih akata, te kolektivnih ugovora predviđene određene vrste naknada kada su u pitanju smrti, invalidnosti te teške bolesti uposlenika, ali već duži niz godina na ovim pozicijama se izdvajaju veoma skromna sredstva usljed čega je poslodavac usmjerio kompletnu socijalnu politiku na Sindikat. U svjetlu naprijed konstatovanog, sindikat svake godine između 70 i 80 % sredstava iz članarine izdvaja na razne vidove pomoći članstvu (npr za 2013. i 2014.godinu taj iznos se kretao blizu 270.000 KM), pa očekuje da će Vlada Kantona Sarajevo u narednom periodu preuzeti ove obaveze.

U završnom dijelu izlaganja, g-din Đozo je naveo da tužbe iz radnog odnosa postoje, te da postoji raspoloženje većeg broja članstva da se postignu i vansudske nagodbe ali da bi u predmetnom smislu Vlada Kantona Sarajevo trebala da ponudi uslove u smislu postizanja obostrano zadovoljavajućeg dogovora.

Sastanak je završen u 15.45 sati.

Zapisnik sačinio:

Muamer Bajraktarević, dipl.pravnik