Obilježavanje 6. aprila, Dana policije Kantona Sarajevo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Mediji o obilježavanju 6. aprila, Dana policije KS:

Izvor: klix.ba

Odata počast pripadnicima policije KS poginulim u odbrani BiH i Sarajeva 

Polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja i odavanjem počasti poginulim pripadnicima policije tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995. danas je u organizaciji Sindikata policije Kantona Sarajevo (KS) obilježen Dan policije KS-a, 6. april.

Tim povodom, delegacija Ministarstva unutarnjih poslova i Sindikata policije KS-a položila je cvijeće i odala počast kolegama/policajcima ispred spomen-ploče u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova KS-a.
U prilogu fotografije sa otkrivanja i polaganja cvijeća u Jedinici za saobraćaj i Drugoj policijskoj upravi MUP-a KS..
Hrabrih saboraca, koji su živote položili u odbrani Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada, prisjetili su se predsjednik Sindikata policije KS-a Nedžib Đozo i načelnik Sektora uniformisane policije u MUP-u KS-a Halid Ganija, istaknuvši da oni koji su nas najviše zadužili nikada ne smiju biti zaboravljeni.
Istovremeno, potcrtali su da su pripadnici policije, kao organizirana, legalna i legitimna oružana formacija, među prvima, stali u odbranu grada i države, nepokolebljivo se angažirajući na području KS-a, ali i na drugim ratištima širom BiH.
Predstavnici policijskih struktura KS-a prethodno su obišli svih pet policijskih uprava na području KS-a, odnosno policijske stanice – Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, te Ilidžu, Trnovo i Hadžiće, kao i policijske stanice Vogošća i Ilijaš, gdje su otkrivene spomen-ploče, položeno cvijeće i skazano poštovanje kolegama/saborcima, koji su dali nemjerljiv doprinos zaštiti građana i odbrani temeljnih civilizacijskih vrijednosti.
U odbrani Sarajeva i drugih lokaliteta u BiH smrtno su stradala 264 policajca s područja KS-a, a više stotina je ranjeno.

Izvor: oslobodjenje.ba

Hadžići: Otkrivena spomen-ploča za 45 poginulih pripadnika MUP-a RBiH

Otkrivanjem spomen-ploče sa imenima 45 poginulih pripadnika MUP-a RBiH u zgradi Policijske stanice Hadžići danas je obilježen Dan policije Kantona Sarajevo – 6. april.

Tom činu prethodilo je polaganje cvijeća na centralnom hadžičkom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima OSBiH. Te događaje organizovali su Sindikat policije Kantona Sarajevo i Udruženje ”Veterani policije SJB Hadžići”.
– Mnogo je simoblike u ovom datumu. Glavni grad naše zemlje je na današnji dan oslobođen od fašizma, na današnji dan je zvanično počela i agresija na BiH. Mnogo je važnih događaja koje ne možemo u kratkom vremenu raščlaniti, ali možemo uzeti sebi u obavezu i amanet da čuvamo i da se sjećamo onoga što su naša braća dala za ovu zemlju. Spomen-ploča neka bude pouka i opomena nama i budućim generacijama da ne zaboravimo – kazao je načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović. Polaganju cvijeća i otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su predstavnici lokalne i kantonalne vlasti, predstavnici MUPKS-a, porodice i saborci poginulih policajaca te brojni građani, saopćila je Press služba Općine Hadžići.

Izvor: nap.ba

Sjećanje na 31 heroja: Otkrivena spomen-ploča poginulim pripadnicima Policijske stanice Centar


Sjećanje na poginule policajce. U prostorijama Prve policijske uprave – Policijske stanice Centar na Marijin Dvoru danas je svečano otkrivena spomen-ploča postavljena u čast 31 pripadnika ove policijske stanice koji su poginuli tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva, prenosi novinska agencija Patria.

U prisustvu članova porodica poginulih pripadnika policije, spomen-ploču su otkrili načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić te polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast hrabrim policajcima koji su žrtvovali život za odbranu našeg grada i domovine.

-Sindikat policije Kantona Sarajevo je zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS, povodom obilježavanja Dana policije koji se kao i Dan grada Sarajeva proslavlja 6. aprila, organizirao u svim policijskim stanicama u Kantonu Sarajevo otkrivanje spomen-ploča u čast poginulih pripadnika policije u periodu 1992-1995. godine. I na taj način želimo da se za naš veliki dan sa dužnim poštovanjem prisjetimo poginulih kolega– kazao je Fahrudin Halač, načelnik Prve policijske uprave, saopćeno je iz Općine Centar.

Izvor: radioilijas.ba

Otkrivena spomen ploča u čast poginulih pripadnika Policijske uprave Ilijaš

U prostorijama Policijske uprave Ilijaš upriličena je svečanost povodom otkrivanja spomen ploče u čast pripadnika PU Ilijaš, koji su poginuli tokom agresije na BiH 1992-1995. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast poginulim borcima, nakon čega se prisutnim uposlenicima, porodicama poginulih policajaca te gostima obratio Jusuf Zornić, načelnik Policijske uprave Ilijaš, koji je kazao da na ovaj način žele dostojno obilježiti Dan policije, kao i 6. april Dan Grada Sarajeva: „Danas prisustvujemo svečanom otkrivanju spomen-ploče za naše kolege, pripadnike Policijske stanice Ilijaš, koji su dali svoje živote za ono što mi danas imamo. Na ovaj način želimo sačuvati njihova imena od zaborava budući da status ove populacije nije na zavidnom nivou“. Nakon čina otkrivanja spomen ploče i polaganja cvijeća upriličen je prijem za porodice poginulih pripadnika PU Ilijaš.

“Sindikat policije MUP-a Kantona Sarajevo na ovaj način će obilježiti Dan policije i odati počast svim pripadnicima policije koji su dali živote u toku agresije na BiH u svim policijskim upravama KS“, kazao je Nail Bešlija, povjerenik sindikata PU Ilijaš.

Spomen ploča trajno je sjećanje na osam poginulih pripadnika PU Ilijaš: Halilović Azmira, Vidaković Velimira, Hasečić Sakiba, Ćosić Harisa, Gačić Asima, Nahić Suvada, Kevro Muzafera i Helač Kasima.

Izvor: rtvvogosca.com.ba

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA PRIPADNICIMA PS VOGOŠĆA

U zgradi policijske stanice u Vogošći povodom 6. aprila Dana policije uprilično je otkrivanje spomen ploče sa imenima pripadnika policijske stanice Vogošća koji su dali svoje živote tokom agresije na našu zemlju. Na spome ploči nalaze se imena 9 pripadnika ove policijeske stanice . Tom prilikom je rečeno da su 264 policajca poginula u odbrani grada Sarajeva i BiH. Sindikat policije KS organizovao je otkrivanje spomen ploča poginulim pripadnicima policije i u stanicama Centar, Novi Grad , Ilidža, Hadžići, Ilijaš i Trnovo.

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.