SAOPĆENJE ZA ČLANOVE SINDIKATA POLICIJE KANTONA SARAJEVO

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Upravni odbor Sindikata policije Kantona Sarajevo, povodom iskazanog nezadovoljstva jednog broja članova, naročito iz kategorije državnih službenika i namještenika, uposlenika Ministarstva, u pogledu raspodjele određenih planiranih a neutrošenih materijalnih sredstava u Budžetu za 2012.godinu, u cilju objektivnog informisanja članstva daje sljedeće:

SAOPĆENJE ZA ČLANOVE SINDIKATA POLICIJE KANTONA SARAJEVO

Sindikat policije Kantona Sarajevo je u saradnji sa resornim ministrom i policijskim komesarom, u proteklom periodu održao niz tematskih radnih sastanaka sa ciljem poboljšanja radno pravnog i ekonomsko socijalnog statusa svih kategorija uposlenika Ministarstva. Tom prilikom, iskazan je visok stepen socijalne osjetljivosti, te moralne odgovornosti za status uposlenika Ministarstva, i nepodjeljen, zajednički stav svih aktera ovih razgovora da se poduzmu intezivne aktivnosti na nužnom poboljšanju istog.

Na žalost, ono sa čime smo se svi u Ministarstvu suočili, jeste bila nužna, blago rečeno, rehabilitacija međuljudskih odnosa te korekcija pojedinih postupaka kada je u pitanju utrošak budžetskih sredstava, ostavljeno kao recidiv ranijeg ministra.

Nesporna je činjenica da je aktualni ministar unutrašnjih poslova, iako se ne radi o temeljnom pravu iz radnog odnosa, pa samim tim niti njegovoj zakonskoj i drugoj obavezi, pristupio raspodjeli određenih materijalnih sredstava, sa namjerom isplate jednake visine istih svim uposlenicima Ministarstva, svakako uvažavajući normativne mogućnosti ali i zakonska ograničenja koja su se u takvom postupku mogla pojaviti.

Na žalost, ovaj, socijalan i visoko moralan, dobronamjeran čin ministra, kod pojedinaca je izazvao nezadovoljstvo i pored namjere da se ista visina naknade u što skorijem narednom periodu isplati i onim kategorijama uposlenika za koje to, zbog postojanja formalno pravnih prepreka, nije učinjeno u mjesecu decembru tekuće godine.

Podsjećanja radi, približan iznos (700.000.- KM) u prošlom sazivu Vlade je po nalogu tadašnjeg ministra „velikodušno“ prebačen drugim budžetskim korisnicima bez pomisli da se uposlenicima Ministarstva dodjele bilo kakva sredstva.

Imajući u vidu naprijed navedeno, adresiranje postojećih formalno pravnih prepreka kod isplate sredstava, Sindikatu policije Kantona Sarajevo je potpuno neosnovano, sa namjerom nedovoljno informisanih pojedinaca, da naruše teško stečeni ugled Sindikata kako među članstvom tako i u društvenoj zajednici.

Svakako, Sindikat policije Kantona Sarajevo će bez obzira na sve „unutrašnje i spoljne“ pritiske kojima je svakodnevno izložen nastaviti biti istrajan zaštitnik prava iz radnog odnosa svih kategorija uposlenika Ministarstva.

Koristimo priliku, da uputimo sve članove Sindikata policije Kantona Sarajevo, da potrebne, pouzdane informacije, potražuju putem web stranice Sindikata, oglasnih ploča te sindikalnih povjerenika sindikalne organizacije kojoj pripadaju, a koje su, podsjećanja radi, samostalno birali.

Još jedanput pozivamo sve članove na sindikalnu solidarnost koja je uvijek krasila pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

DOSTAVITI:

*oglasna ploča
*sindikalnim povjerenicima.

 

P R E D S J E D N I K
Nedžib Đozo

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.