POLICIJA TO ZASLUŽUJE

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Broj : SPKS-25 /13
Datum : 28.01.2013.godine

GRAD SARAJEVO
ODBOR ZA DODJELU „ŠESTOAPRILSKE NAGRADE GRADA SARAJEVA“
ul. Hamdije Kreševljakovića broj 3/1

PREDMET: Prijedlog za dodjelu kolektivne Šestoaprilske nagrade gradaSarajeva u 2013. godini Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, p o d n o s i  s e, –

Uvaženom Odboru i poštovanim članovima Odbora,

Shodno Javnom pozivu o uslovima i načinu predlaganja kandidata za dodjelu Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva u 2013. godini, U.G. Sindikat policije Kantona Sarajevo dostavlja prijedlog da se kolektivna nagrada dodijeli Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za doprinos u odbrani glavnog grada BiH tokom agresije 1992-1995., i svim drugim zadacima postavljenim pred policiju do danas.

Naime, moderna historija ne poznaje da je bilo koja policija u društvenoj zajednici odigrala tako značajnu ulogu u odbrani i stvaranju države kao što su to uradile policijske snage u gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini. Prije dvadeset i jednu godinu, kada su policajci grada Sarajeva kao prva organizovana odbrambena formacija na obroncima planina oko grada, izuzetno slabo opremljeni,  uveliko sprečavali ulazak u grad agresorskih jedinica sastavljenih od pripadnika neočetničkih pokreta i jedinica JNA, u gradu zasutom granatama, na dan 18. maj 1992. godine izvršeno je postrojavanje pripadnika policije u općini Stari Grad Sarajevo, a nedugo potom i u drugim gradskim općinama.

Puni hrabrosti i ljubavi prema gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini, sarajevski policajci, spremni na beskompromisnu odbranu grada, svojih sugrađana i njihove imovine, stajali su jedan uz drugog bespogovorno služeći miru, pravdi i pravičnosti.

Osnovni pravci djelovanja policijskih snaga grada Sarajeva su se kretali u tri pravca, i to:

  • pružanje prvog organizovanog oružanog otpora agresorskim jedinicama,
  • sprečavanje različitih oblika kriminala i održavanje javnog reda i mira u gradu, te
  • održavanje ideje multietičnosti i multinacionalnosti u gradu kroz aktivnu zaštitu zajedničkih kulturnih institucija i vjerskih objekata svih konfesija.

Ne treba zaboraviti činjenicu da su zbog velikog broja pripadnika koji su, iz samo njima poznatih razloga, na početku agresije napustili policijske snage grada Sarajeva, uporedo regrutovani građani koji do tada nisu imali posebnog dodira niti sa policijskim, niti sa odbrambenim zadacima, te je posebno značajno bilo paralelno pokrenuti aktivnosti za njihovu obuku za profesioalno djelovanje, u ratnim uvjetima. Kao takve, policijske snage su od strane Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine priznate kao sastavna komponenta Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.

Nije poznat broj lokacija, kao i bitaka u kojima su pripadnici policije Grada Sarajeva učestvovali u odbrani, ali je itekako poznato da je 250 policajaca dalo svoj život za tu ideju samostalne, jedinstvene i multietnične Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada. Također, ono na što svi možemo biti ponosni jeste to da niti jedan sakralni objekat u Sarajevu nije doživio ozbiljnija oštećenja osim oštećenja koji su plod granatiranja grada sa agesorskih položaja.

Kako su policajci u opkoljenom Sarajevu radili svoj posao dokaz je i činjenica da su brojni policijski službenici pred Međunarodnim tribunalom  u Hagu svjedočili o svojim uviđajima na svim mjestima gdje su snajoperskim hicima ili granatama ranjavani i ubijani građani Sarajeva – dva agresorska najviša oficira, zahvaljujući i tim svjedočenjima, osuđeni su na dugogodišnje kazne za opsadu i ubijanje Sarajlija.

Po okončanju borbenih dejstava, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, policija grada Sarajeva, shodno evropskim iskustvima i kroz tijesnu instruktivnu saradnju sa međunarodnim organizacijama i institucijama, transformiše se iz CSB Sarajevo u Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo sa jedinstvenim zadatcima koji predstavljaju klasične policijske poslove. Iako turbulentan, taj proces nije uticao na časno i odgovorno obavljanje osnovnih policijskih poslova, pa je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo s vremenom izraslo u elitnu policijsku organizaciju u Bosni i Hercegovini, dok su pojedine organizacione jedinice, kao što su Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, redovito bilježile uspjehe na brojnim međunarodnim takmičenjima policijskih snaga u Evropi i svijetu.

Grad Sarajevo, danas sa blizu 600.000 stanovnika, dnevnom migracijom između 120.000 i 150.000 osoba, sa 120.000 registrovanih automobila, velikim brojem ambasada, konzulata, sjedišta međunarodnih organizacija, državnih i entitetskih institucija, te sa svakodnevnim značajnijim političkim, društvenim, kulturnim ili sportskim manifestacijama, može sa ponosom istaći da je jedan od tri najsigurnija glavna evropska grada. Rezultat je to i nesebičnog angažmana i predanog rada, a ponekada i žrtvovanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Ovdje treba istaći i činjenicu koja nije samo puki statistički podatak, a to je da je oko 50 posto od ukupno otkrivenih i zaplinjenih narkotičkih sredstava u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine upravo zaplijenjen od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Također, nesumnjivo je značajno i da je procenat otkrivenosti krivičnih djela, a naročito onih najtežih, uprkos svih teškoća zbog složenog ustavnog i teritorijalnog uređenja države, veoma visok i značajno iznad prosjeka glavnih evropskih gradova.

U održavanju tog stepena sigurnosti, pripadnici Ministarstva uutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nesebično daju i svoje zdravlje, pa čak i svoje živote. Nažalost, takav primjer smo imali nedavno kada je sirepo ubijen policijski službenik na radnom zadatku Muhidin Pivodić.

Sve navedeno predstavlja samo mali dio razloga zbog kojih smatramo da cijenjeni Odbor treba Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dodijeli kolektivnu Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva za 2013. godinu.

Smatramo da bi dodjela Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ne samo  značila valorizaciju uloge i značaja policijskih snaga tokom opsade Grada i u izgradnji savremene države i društva danas, nego bi predstavljala nesumnjiv pokretački motiv u budućnosti za sve policajce Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 SINDIKAT POLICIJE KANTONA SARAJEVO

Ovaj unos je objavljen u Događaji. Zabilježite trajni link.